Dziadki

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Przepis pochodzi z książki "Góralska książka kucharska" M. Derek i J. Kuchty

Wpisuję na prośbę Miszki

Składniki

1,5 kg ziemniaków
30 dag mąki
10 dag słoniny
20 dag bryndzy owczej
sól

Gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odcedzamy połowę wody. Do reszty dodajemy mąkę i trzymając na małym ogniu, mieszmy aż cała masa się zagotuje. Z ugotowanej masy robimy łyżką kluseczki i wrzucamy na roztopioną słoninę. Kluski obsmażamy, posypujemy po wierzchu bryndzą. Smacznego
mniam.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Coś jak fuszer
icon_biggrin.gif

Nie powiedziałabym że masa z mąką się zagotuje, bo to całkiem gęste jest - "wypraży" to tak
icon_biggrin.gif


Pamiętam to z dzieciństwa, mama czasem robiła to w takiej tylko wyprażonej formie polane najprostszym sosem cebulkowym (cebulka na złoto + śmietana kwaśna + sół, szczypta cukru, można po podsmażeniu cebulki dać na tłuszcz odrobinę mąki i dopiero śmietanę - gęstsze będzie) a czasem robiła z tej masy kotleciki i smażyła na złoto.

Zjadaliśmy to z kwaśnym mlekiem - pyyycha
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
dzięki Kasieńko
knuddel.gif
icon_smile.gif
)
Jak mnie odwiedzisz, to zrobisz, a ja będę za pomoc kuchenną
kuehl.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
icon_mrgreen.gif
tylko czy bedzie Ci sie tyle chcialo czekac na dziadki? ja na ciut dluzej pojawie sie dopiero w Gorzowku pod koniec lata, poczatek jesieni...
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Teraz tak gorąco, że chyba trochę na te dziadki mogę poczekać... No, chyba że kupię bryndzę wcześniej, to na pewno zaszaleję.