- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "Góralska książka kucharska" M. Derek i J. Kuchty
Wpisuję na prośbę Miszki
Składniki
1,5 kg ziemniaków
30 dag mąki
10 dag słoniny
20 dag bryndzy owczej
sól
Gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odcedzamy połowę wody. Do reszty dodajemy mąkę i trzymając na małym ogniu, mieszmy aż cała masa się zagotuje. Z ugotowanej masy robimy łyżką kluseczki i wrzucamy na roztopioną słoninę. Kluski obsmażamy, posypujemy po wierzchu bryndzą. Smacznego
Wpisuję na prośbę Miszki
Składniki
1,5 kg ziemniaków
30 dag mąki
10 dag słoniny
20 dag bryndzy owczej
sól
Gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odcedzamy połowę wody. Do reszty dodajemy mąkę i trzymając na małym ogniu, mieszmy aż cała masa się zagotuje. Z ugotowanej masy robimy łyżką kluseczki i wrzucamy na roztopioną słoninę. Kluski obsmażamy, posypujemy po wierzchu bryndzą. Smacznego