MUFFINKI Z RICOTTA I CUKINIA
http://viaggiesapori.blogspot.com/2007/02/...e-zucchine.html
Skladniki na 6 sztuk sredniej wielkosci:
100 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia do wypiekow slonych / 6 g: wloskie lyzeczki sa malutkie: nastepnym razem dam pol torebki, czyli 8 g bez odmierzania lyzeczka /
2 szczypty soli
2 plaskie lyzki cukru
1 jajko
50 g stopionego masla
2 lyzki mleka
100 g ricotty
50 g startej cukinii
kilka listkow bazylii *
- rozgrzac piekarnik do 200°C
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem
- w drugiej roztrzepac widelcem jajko, dodac stopione maslo, mleko i ricotte, a nastepnie wszystko dokladnie wymieszac
- dodac zawartosc drugiej miski do pierwszej i polaczyc wszystkie skladniki
- przelozyc ciasto do muffinkowych dolkow / wylozonych papierowymi papilotkami /: wierzch dodatkowow posypalam startym parmigiano
- piec 25-30 minut / u mnie wystarczylo 25 minut / na tzw. zloty kolor
* z bazylii zrobilam wczesniej pesto i nie zostal mi nawet jeden listek; zamiast nich dodalam do ciasta 1 lyzeczke bazyliowego pesto
Autorka przepisu proponuje podawac je z wedzonym lososiem z odrobina oliwy extravergine, ale sa dobre takze z plasterkiem prosciutto crudo lub szynki wedzonej.

http://viaggiesapori.blogspot.com/2007/02/...e-zucchine.html
Skladniki na 6 sztuk sredniej wielkosci:
100 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia do wypiekow slonych / 6 g: wloskie lyzeczki sa malutkie: nastepnym razem dam pol torebki, czyli 8 g bez odmierzania lyzeczka /
2 szczypty soli
2 plaskie lyzki cukru
1 jajko
50 g stopionego masla
2 lyzki mleka
100 g ricotty
50 g startej cukinii
kilka listkow bazylii *
- rozgrzac piekarnik do 200°C
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem
- w drugiej roztrzepac widelcem jajko, dodac stopione maslo, mleko i ricotte, a nastepnie wszystko dokladnie wymieszac
- dodac zawartosc drugiej miski do pierwszej i polaczyc wszystkie skladniki
- przelozyc ciasto do muffinkowych dolkow / wylozonych papierowymi papilotkami /: wierzch dodatkowow posypalam startym parmigiano
- piec 25-30 minut / u mnie wystarczylo 25 minut / na tzw. zloty kolor
* z bazylii zrobilam wczesniej pesto i nie zostal mi nawet jeden listek; zamiast nich dodalam do ciasta 1 lyzeczke bazyliowego pesto
Autorka przepisu proponuje podawac je z wedzonym lososiem z odrobina oliwy extravergine, ale sa dobre takze z plasterkiem prosciutto crudo lub szynki wedzonej.