IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pchali z botwiny*, kuchnia kaukazska
Elka
post 20 Jun 2007, 15:54
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.549
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Załączony plik  pchali.jpg ( 29.18K ) Suma pobrań: 3


1 kg botwiny
200–300 g orzechow wloskich
mala cebula
2–3 zabki czosnku
1 lyzka chmeli-suneli (przyprawa gruzinska)
1 peczek kolendry
bialy ocet winny
sol
szczypta chili

Botwine zalc wrzatkiem i gotowac 5–6 min. Odcisnac i zemlec przez maszynke do mielenia miesa. Przykryc i odstawic. Orzechy, czosnek i kolendre zemlec, cebule pokroic w bardzo cienkie piorka, posolic i zostawic na 10–15 min. wszystko wymieszac. Zmleta botwine zmieszac z sosem orzechowym, dosmaczyc octem. Pozostawic w zimnym miejscu ni mniej niz na godzine icon_smile.gif Baaaaardzo dobre na buleczke icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 20 Jun 2007, 16:39
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.263
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



o kurka! maz kolendry nie ruszy. co robic k......??? co robic???

mozesz napisac z czego ta przyprawa?
Ostra? slona? kwasna? slodka?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mamuska_samuska
post 20 Jun 2007, 16:44
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.760
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Toronto
Użytkownik nr: 1.020



Ja znalazlam to ...... jest po angielsku http://en.wikipedia.org/wiki/Khmeli_suneli ....... ale jeszcze grzebie, to moze znajde wiecej icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mamuska_samuska
post 20 Jun 2007, 16:45
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.760
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Toronto
Użytkownik nr: 1.020



tutaj wiecej szczegolow, ale ciagle po angielsku! http://www.chow.com/recipes/10587
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mamuska_samuska
post 20 Jun 2007, 16:47
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.760
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Toronto
Użytkownik nr: 1.020



wreszcie po polsku! http://fred.se.com.pl/se/index.jsp?place=c...;forum_id=20740 ... Elka daj prosze znac czy to to!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 20 Jun 2007, 16:52
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 42.263
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Z tej drugiej strony (Chow) przepis jest latwiejszy do wykonania (skladniki i odmierzanie) dobrze miec cos nowego w kuchni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 20 Jun 2007, 17:39
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Będzie, że się czepiam, ale czy w nazwie nie ma literówki? Bo ja to znam pod nazwą mchali. Tu jest nawet przepis na mchali z buraków: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1919
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 20 Jun 2007, 20:12
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.549
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



kermidt
kolendre zamien na pietruszke icon_smile.gif

mamuska_samuska

to jest to! ccyb.gif

kawazmlekiem
literowki nie ma icon_smile.gif w jezyku gruzinskim jest litera, ktorej brzmienie jest pomiedzy p i m. No ta litera zaczyna sie nazwa tego dania. Wiec tak, jak kto lepiej slyszy icon_smile.gif I oficjalna nazwa tez jest lub pchali, lub mchali a w Armenii ta potrawa juz jest nazywana borani
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 20 Jun 2007, 20:21
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



O widzisz, nie miałam pojęcia. Dzięki za wyjaśnienia, znów jestem o coś mądrzejsza <uśmiech>
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 22:52