Lavender Honey and Mascarpone Icecream

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
425 ml mleka (UHT jest do tego doskonale!!!)
20 kwiatostanow lawendy, kwiaty oddzielic od lodyg i zmiazdzyc
2 zoltka z duzych jaj
5 lyzek miodu lawendowego
340g mascarpone

Zagrzac mleko razem z lawenda...trzymac na ogniu , az do momentu zagotowania, nie gotowac! Szybko zdjac, zostawic pod przykryciem na 15 min.
Zoltka ubic z miodem, wlac lawendowe mleko, wymieszac. Mase przelac do oplukanego garnka i znow podgrzewac, mieszajac caly czas drewniana lyzka, az "custard" zgestnieje (zrobic probe na spodzie lyzki). Nie pozwolic miksturze sie zagotowac. Przecedzic przez sito, wystudzic. Sprawdzic smak...mozna doslodzic. Wymieszac z mascarpone. Przelozyc do maszyny do lodow...

Przed podaniem plewam lody odrobina lawendowego miodu i posypuje kwiatami lawendy...

Uzywajac suchej lawendy, biore tylko 1/3 ilosci podanej w przepisie...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Miod moze byc inny...i oczywiscie wyjda swietne bez maszyny!!!