Chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Cała porcja to : 2904kalorie ,88g białka
567g weglowodanów ,47g tłuszczów łącznie,522mg sodu




Składniki:

750 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
1/2 łyżki stołowej świeżego siekanego rozmarynu
8 suszonych pomidorów w oliwie odsączonych i posiekanych
1 torebka (7g) drożdży piekarskich
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
450 ml ciepłej wody
mleko do posmarowania



1. W dużej misce dobrze wymieszaj ze sobą mąkę,sól i cukier.Dodaj rozmaryn,siekane suszone pomidory i drożdze.Zrób zagłębienie pośrodku mieszanki i wlej w nie oliwę rozmieszaną z ciepłą wodą.Szybko wmieszaj ciecz w mąkę aby uformować miękką masę.

2.Wyłóż ciasto na lekko poprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 6 minut aż będzie gładkie i sprężyste.Włóż ciasto do lekko natłuszczonej oliwą miski ,przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.

3.Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C .Ponownie wyrabiaj ciasto przez 3 minuty,po czym podziel je na 2 części.Nadaj każdej z nich kształt dużego walca i zrób na szczycie dwa nacięcia tworzące literę "X".Ułóż oba pochenki na lekko posypaną mąką blachę ,przykryj ,odstaw do dalszego wyrośnięcia na kolejne 20 minut,aż podwoją swoją wielkość.

4.Posmaruj oba wyrośnięte bochenki niewielką ilością mleka i wstaw do piekarnika.Piecz przez 35 minut lub do momentu gdy przy opukiwaniu od spodu będą wydawać "głuchy" dźwięk.Ułóż chleb na metalowej kratce do wystygnięcia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: