Filety z kury w panierze serowo-chlebowej*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Filety z kury w panierze serowo-chlebowej

4 filety (2 podwojne
icon_smile.gif
)
50-70 g masla
pol szklanki tartej bulki pszennej (lub chleba razowego)
pol szklanki tartego parmezanu (robilam ostatnio ze zwyklym zoltym serem - tez bylo dobrze
icon_smile.gif

1/2 h. lyzeczki soli
1 h. lyzeczka czarnego pieprzu
1 l. stolowa ziol prowanskich

Maslo roztopic, dla paniery wszystko wymieszac. Filety przekroic na polowki, bedzie 8 kawalkow. Kazdy kawaleczek wykąpac
icon_smile.gif
w masle i obtoczyc w panierze. Poukladac w brytfance i piec w 180 -190 C okolo 20-25 min.
mniam.gif


A tak te danie wedrowalo w swiat
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • banket0209_016.JPG
    banket0209_016.JPG
    41.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Świetny przepis na pysznego, soczystego kurczaczka w chrupiącej panierce.
cvety.gif

Do panierki dodałam jeszcze ostrej papryki
icon_mrgreen.gif


S4020626.jpg
 

Załączniki

  • S4020626.jpg
    S4020626.jpg
    19.2 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
zrobiłam dziś te filety na obiad i wyszły bardzo dobre, zdecydowanie do powtórzenia zawłaszcza, że w trakcie przygotowywania okazało się że nie mam już ziół prowansalskich, zastąpiłam je innymi przyprawami, ale chciałabym spróbować jeszcze w wersji oryginalnej
lecker.gif

Elu dziękuję za przepis
cvety.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Niedobry Lis, że jeszcze nie dodał opinii.
Tak przygotowane piersi są fantastyczne, soczyste i pachnące.
Pokroiłam mięso w takie grubsze pasy, wyszło coś w rodzaju paluchów (inaczej nie zmieściłoby mi sie w formie do zapiekania)- zdecydowanie najlepsze paluchy z kurczaka jakie jadłam! Ta panierka jest znakomita.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Robiłam dziś te filety na obiad, w panierce z serem żółtym, bo za parmezanem nie przepadam. A że chciało mi się czegoś z suszonymi pomidorami - zrobiłam więc w filetach kieszonki i włożyłam pomidory, ser zółty, skrawek masła i paseczek boczku wędzonego - pyyyyyszne wewnątrz jak i z wierzchu
mniam.gif
 

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Lubie fileta w takiej postaci i czesto robie. ALe przyznaje, ze za parmezanem jakos nie przepadam, wole inne sery. Zwykly jakis ser zolty wystarczy, no i duzo przypraw.
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Nam też bardzo smakowało. Miękkie, soczyste mięso. Do powtórek jeszcze nieraz!
lecker.gif