- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Ostry sos z rabarbaru
Źródło przepisu - "Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali
Składniki:
1 kg rabarbaru, pokrojonego w małe kawałki
1/2 kg cukru
2 łyżki octu winnego
4/5 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać w garnku i gotować na słabym ogniu do 40 minut, aż zgęstnieje.
Po ostygnięciu wkładać do czystych słoików. Dobrze zamknąć. Doskonały dodatek do mięs pieczonych i z rusztu.
Moje uwagi:
Od siebie dodałam jeszcze około szklanki rozgotowanych i przetartych przez sito czerwonych porzeczek wymieszanych z czerwonym agrestem, dzięki czemu sos ma piękny, czerwonobrązowy kolor.
Imbir dałam świeży, ocet - z czerwonego wina. Sos wkładałam do słoików gorący i dla pewności pasteryzowałam około 15 minut.
Na gorąco bardzo mi smakował - mam nadzieję, że na zimno będzie równie pyszny.
Na zdjęciu po lewej - pikantna pasta z rabarbaru:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20981
Źródło przepisu - "Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali
Składniki:
1 kg rabarbaru, pokrojonego w małe kawałki
1/2 kg cukru
2 łyżki octu winnego
4/5 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać w garnku i gotować na słabym ogniu do 40 minut, aż zgęstnieje.
Po ostygnięciu wkładać do czystych słoików. Dobrze zamknąć. Doskonały dodatek do mięs pieczonych i z rusztu.
Moje uwagi:
Od siebie dodałam jeszcze około szklanki rozgotowanych i przetartych przez sito czerwonych porzeczek wymieszanych z czerwonym agrestem, dzięki czemu sos ma piękny, czerwonobrązowy kolor.
Imbir dałam świeży, ocet - z czerwonego wina. Sos wkładałam do słoików gorący i dla pewności pasteryzowałam około 15 minut.
Na gorąco bardzo mi smakował - mam nadzieję, że na zimno będzie równie pyszny.

Na zdjęciu po lewej - pikantna pasta z rabarbaru:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20981
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: