Tatar z dwoch lososi*

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Tatar z dwoch lososi

150 gr swiezego lososia
1 plat lososia wedzonego
1 lyzka posiekanego szczypiorku
1 lyzka drobno posiekanej cebuli (lub szalotki)
1 lyzeczka oliwy z oliwek (lub wiecej jesli lubimy)
1/3 lyzeczki musztardy z ziarnami
troche soku z cytryny lub z limonki
sol, pieprz
(ja dodaje tez posiekany koperek)

Przygotowanie :

Z lososia sciagnac skore ; pokroic go na male kawalki ; pokroic rowniez wedzonego lososia ; wymieszac obydwa lososie, dodac oliwe, cebule, musztarde i posiekana zielenine, dobrze wszystko wymieszac, doprawic do smaku. Przykryc i odstawic na kilka minut do lodowki. Nastepnie raz jeszcze wymieszac, ewentualnie doprawic do smaku i skropic sokiem z cytryny.
Podawac udekorowane lodyzkami szczypiorku lub kopeku.
Ladnie wyglada na talerzu uformowane w krazek (jak z foremek do wycinania ciasteczek)
Serwowac t tostami.
Smacznego !

PS. chodzi mi o cos takiego :

http://www.latelierdelapatisserie.com/htm/...p?ref=MF07345-8

(jak to nazwac po polsku??
gruebel_2.gif
)

przepis otyginalny tutaj : http://recettes.1001delices.net/entrees-et...umons_r698.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
hmmm - mam i chcialabym zrobic na swieta, tylko nie wiem czy beda jesc surowego

Bea czy myslisz, ze moglabym zrobic tak tylko z wedzonym?
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hmmm... wiem ze tesciowa robi tylko z wedzonego, ale ma inny przepis
postaram sie zapytac tudziez poszukac
ale mysle ze spokojnie mozesz go 'adaptowac'
icon_wink.gif
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
podoba mi sie w nim ta musztarda

juz znalazlam kilka tylko z wedzonego - szkoda, ze nie moge dodac swiezego - strasznie lubie