- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Tatar z dwoch lososi
150 gr swiezego lososia
1 plat lososia wedzonego
1 lyzka posiekanego szczypiorku
1 lyzka drobno posiekanej cebuli (lub szalotki)
1 lyzeczka oliwy z oliwek (lub wiecej jesli lubimy)
1/3 lyzeczki musztardy z ziarnami
troche soku z cytryny lub z limonki
sol, pieprz
(ja dodaje tez posiekany koperek)
Przygotowanie :
Z lososia sciagnac skore ; pokroic go na male kawalki ; pokroic rowniez wedzonego lososia ; wymieszac obydwa lososie, dodac oliwe, cebule, musztarde i posiekana zielenine, dobrze wszystko wymieszac, doprawic do smaku. Przykryc i odstawic na kilka minut do lodowki. Nastepnie raz jeszcze wymieszac, ewentualnie doprawic do smaku i skropic sokiem z cytryny.
Podawac udekorowane lodyzkami szczypiorku lub kopeku.
Ladnie wyglada na talerzu uformowane w krazek (jak z foremek do wycinania ciasteczek)
Serwowac t tostami.
Smacznego !
PS. chodzi mi o cos takiego :
http://www.latelierdelapatisserie.com/htm/...p?ref=MF07345-8
(jak to nazwac po polsku??
)
przepis otyginalny tutaj : http://recettes.1001delices.net/entrees-et...umons_r698.html
150 gr swiezego lososia
1 plat lososia wedzonego
1 lyzka posiekanego szczypiorku
1 lyzka drobno posiekanej cebuli (lub szalotki)
1 lyzeczka oliwy z oliwek (lub wiecej jesli lubimy)
1/3 lyzeczki musztardy z ziarnami
troche soku z cytryny lub z limonki
sol, pieprz
(ja dodaje tez posiekany koperek)
Przygotowanie :
Z lososia sciagnac skore ; pokroic go na male kawalki ; pokroic rowniez wedzonego lososia ; wymieszac obydwa lososie, dodac oliwe, cebule, musztarde i posiekana zielenine, dobrze wszystko wymieszac, doprawic do smaku. Przykryc i odstawic na kilka minut do lodowki. Nastepnie raz jeszcze wymieszac, ewentualnie doprawic do smaku i skropic sokiem z cytryny.
Podawac udekorowane lodyzkami szczypiorku lub kopeku.
Ladnie wyglada na talerzu uformowane w krazek (jak z foremek do wycinania ciasteczek)
Serwowac t tostami.
Smacznego !
PS. chodzi mi o cos takiego :
http://www.latelierdelapatisserie.com/htm/...p?ref=MF07345-8
(jak to nazwac po polsku??

przepis otyginalny tutaj : http://recettes.1001delices.net/entrees-et...umons_r698.html
Ostatnią edycję dokonał moderator: