Kotlety mielone z sejtanu

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Kotlety mielone z sejtanu
mniam.gif



Sejtan z 1kg mąki-ugotowany w wywarze warzywnym(ja daje z połowy a resztę służy mi do np zawijasków)
1 mały ugotowany buraczek
3 większe cebule
5 ząbków czosnku z dużej główki
4 łyżki skrobi kukurydzianej lu ziemniaczanej
4 łyżeczki koperku (może być i suszony)
sól ,pieprz ,otręby lub bułka tarta do obtaczania ,olej do smażenia
Sejtan i buraczki zmiel
Cebule drobno posiekaj i podsmaż z przeciśniętym czosnkiem(ja dodatkowo też mielę)
Wymieszaj sejtan z cebulą i dodaj resztę składników
Mokrymi rękoma formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj w otrębach
Smaż lub piecz w piekarniku
Podawaj z dodatkiem warzyw

Pycha
lecker.gif

000_0362.jpg

000_0369.jpg
 

Załączniki

  • 000_0362.jpg
    000_0362.jpg
    779 KB · Wyświetleń: 0
  • 000_0369.jpg
    000_0369.jpg
    730.2 KB · Wyświetleń: 0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Margot,
a jak ten sejtan zrobilas?
icon_smile.gif
moglabys na palcach wytlumaczyc?
icon_smile.gif
t.z. w szczegolach
icon_smile.gif

Bo bardzo chce takich kotlecikow
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Sejtan-przepis podstawowy
1 kg dobrej wysokoglutenowej przennej mąki białej (może być ,,szymanowska" lub razowa-ale najłatwiej z białej)
Zmieszać i wyrobić mąkę z taką ilością wody,aby uzyskać luźne ciasto,jak na pierogi.
Odstawić ,aby ciasto ,,odpoczeło"-nakryte ,można na kilka godzin
Następnie kulę ciasta w misce umieścić w zlewie i wlewać na przemian raz bardzo ciepłą wodę ,raz zimną ,ugniatając ciasto rękoma.
Wypłukiwana skrobia barwi wodę na biało(można zuzyć do polania kompostownika) Należy ją tak długo wymieniać(wodę) wygniatając ,aż woda będzie klarowna
Otrzymujemy czysty gluten pszeniczny
Następnym etapem będzie ugotowanie w bulionie warzywnym ,gdzie zwiększy znacznie swoja objętość-gotuję od 30 do 60 minut,potem wystudzić w tym bulionie

Acha ja biorę kawałki surowego glutenu rozklepuję w dłoniach na cienki placek i wkładam do wrzącego bulionu

Bulion robię z marchwi,pietruszki ,pora ,kawałka selera,cebuli opalonej na gazie,2-3 suszonych grzybków,oliwy,liścia laurowego,ziela angielskiego i czosnku
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

serdeczne dzieki!!!!! Bo taka chetke zrobilas, ze az nie wytrzymuje
icon_smile.gif
)))
Aha, a czy moze byc burak swiezy? Bo mam tak wspaniale, ze nie chce ich gotowac
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot! Wspaniale!!!
anbetung.gif
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot @ 15 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=540181Elka ja nie wiem z tym burakiem ,bo zawsze dawałam gotowany
Nie robilam tych kotletow, ale wydaje mi sie, ze gotowany burak rozciapany spelnia forme "klejaca" wspomagajaca kotlet, zeby sie nie rozpadal. Surowy burak, nie zrobi tego samego, choc nada podobny kolor. Chyba, ze reszta skladnikow przyczyma to wszystko razem ..... nic lepiej nie odpowie na to pytanie jak proba ;)
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Hofi ,jak się wrzuca na wrzatek to się nie sklejają
A ile wychodzi ,hm to zależy jak rozklepać ,mi ok 10-15 placków ,one bardzo powiększa objętość ,można tez w całości gotować ,ale wtedy z 1,5 godziny i potem kroić itp