Szaszlyki drobiowe po marokansku*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
IMG_09311.JPG

3/4 kg piersi kury (ok 4 szt)

2 lyzki oliwy
2 zabki czosnku

oraz mielone przyprawy

po lyzeczce
- kolendry
- kuminu
- soli

po 1/2 lyzeczki
- curry
- cynamonu
- pieprzu cayenne

Czosnek najlepiej utrzec na paste w mozdzierzu, ale moze byc drobno posiekany, czy z praski.
Wszystkie przyprawy wymieszac w oliwie, dodac kure pokrojona w duza kostke (ok 2 cm), wytytlac dokladnie w marynacie i wstawic do lodowki na min 2 godziny (mozna przygotowac dzien wczesniej).
Nadziac na patyczki (namoczone min 30min, coby nie splonely) - luzno, tak, zeby nie byly sklejone ze soba. Grilowac (6-8 minut obracajac raz) na ogniu, elektrycznie
icon_wink.gif
czy na patelni.
Gril powinien byc srednio rozgrzany.

doskonale z ziolowo-cytrynowym kuskus.
 

Załączniki

  • IMG_09311.JPG
    IMG_09311.JPG
    89.3 KB · Wyświetleń: 18
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
mmmm.... brzmi to baaardzo apetycznie!!! dzieki za fajny przepis!!
icon_biggrin.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
polecam na upal.
Kumin robi swoje
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dolaczylam zdjecie, ale obiecuje lepsze zblizenie, jak mi wyjdzie we wnetrzu
icon_evil.gif

Troche tez "pomechrane" te szaszlyki, bo z udek kurzych zamiast piersi. Mieso jest bardziej soczyste.
Musze powiedziec, ze maz powiedzial, ze smakuje duuuzo lepiej niz libanska szawarma ( buuuuu
cry_1.gif
nie bedzie chcial chodzic na gotowe)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
w duecie z marchewka po marokansku

Img_0932.jpg


wpadlam z ta marchewka. Niedawno pierwszy raz sprobowalam (po 1wszym lipca) a robilam juz 3 razy.
 

Załączniki

  • Img_0932.jpg
    Img_0932.jpg
    97.8 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Banda głodomorów nie dała mi nadziać mięsa na szpadki - aby oszczędzić czas i szybko ich nakarmić, grilowałam pokrojone i zamarynowane mięso na aluminiowej tacce.
icon_redface.gif
Wyglądu może i nie miało, ale smak przedni. Rozpływało się wręcz w ustach.
mniam.gif
Na pewno do powtórki...
icon_smile.gif

szasz_yki_z_kurczaka_po_maroka_sku.jpg
 

Załączniki

  • szasz_yki_z_kurczaka_po_maroka_sku.jpg
    szasz_yki_z_kurczaka_po_maroka_sku.jpg
    41.7 KB · Wyświetleń: 10

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo sie ciesze i dziekuje za zdjecie.
Szczegolnie z tej marchewki. Zimowa pora to zdrowa i tania surowka, a ile w koncu mozna podawac z jablkiem i z jablkiem
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Kurczak w tej postaci tak zasmakował moim panom, że dziś na ich prośbę była powtórka ( też z pośpiechu w wersji ekspresowej, bezszpadkowej
icon_wink.gif
), już niestety bez marchewki ( bo zapomniałam przywieźć z działki), ale za to z grilowaną wcześniej cukinią.
icon_smile.gif
szasz_yki_z_kurczaka_po_maroka_sku3.jpg
Obiecuję, że następnym razem zrobię już wszystko lege artis...
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • szasz_yki_z_kurczaka_po_maroka_sku3.jpg
    szasz_yki_z_kurczaka_po_maroka_sku3.jpg
    42 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
U mnie też dziś były takie jak u Joanny - szaszłyki bez patyczków. Ale nic nie straciły ze smaku.
mniam.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Po prostu pyszne
anbetung.gif
Nic więcej nie dopiszę, bo to wystarczy.
U mnie nr 2 po gyros, które zajmuje pierwsze miejsce.

Marchewka też boska.

1196568738_52399234c9.jpg
 

Załączniki

  • 1196568738_52399234c9.jpg
    1196568738_52399234c9.jpg
    108.7 KB · Wyświetleń: 10

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
gyrosa nie robilam, czyli powinnam, ale ta pozycja wysunela sie przed souvlaki.

ciesze sie, ze smakuje. I napisze jeszcze raz, ze jest przepis konkurencyjny - Bajaderki.
Na pewno dobry. To moja mistrzyni
icon_smile.gif


I dziekuje za piekne zdjecie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Właśnie się dowiedziałam, że je robiłam. Na MMie znalazłam dawno temu, sam przepis mnie nie zachwycił (co nie znaczy, że mi nie smakowały, były b. dobre) ze względu na olej sezamowy, którego nienawidzę, a którego wtedy zastąpiłam zwykłym olejem.

Z bajaderkowych szaszłyków bardzo smakują mi te Yakitori, choć nie są już takie soczyste ja te.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
to bede musiala sprobowac. Dziekuje za polecenie.
Kurczak teriyaki wszedl na stale do mojego menu.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
kermidt @ 21 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=566591to bede musiala sprobowac. Dziekuje za polecenie.
Kurczak teriyaki wszedl na stale do mojego menu.
Ker jeśli lubisz olej sezamowy to będą ci bajaderkowe szaszłyki smakować, ja niestety musiałam go zastąpić i to już nie było to. U mnie wszystko zaczęło się od bajaderkowych przepisów z MM i mam do nich wielki sentymenty. Są super smaczne i często je powtarzam z takimi wyjątkami gdzie występuje składnik, którego ja albo moi domownicy nie lubią.