Babka likierowa z kawałkami czekolady

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Przepis, który po 10 latach wyciągnęłam od ciotki z Niemiec, pyszniutka, zwłaszcza na letnie wieczory.
wink.gif


Babka likierowa z kawałkami czekolady

250g masła
180g cukru
1 paczka cukru waniliowego
4 jajka
250g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
100g czekolady marszczonej (utartej drobno)
250ml koniaku

Cukier, wanilię i masło zmiksować. Dodać całe jajka, zmiksować. Dodać likier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem a potem utartą czekoladę. Wymieszać. Nalać masę do formy, nabić 3 dużymi wykałaczkami. Piec 1 godzinę w 180-200 st. w formie do babki.
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Można po prostu zetrzeć na tarce albo drobno posiekać najlepsza jest taka,która będzie chrobotać między zębami. Po niemiecku to się nazywa Raspel Schokolade. pozdrawiam
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,963
113
Szukałam jakiejś ciekawej babki i trafiłam tutaj. Nie rozumiem tylko dlaczego jest likierowa, skoro w przepisie jest koniak. A po co te wykałaczki?