- Lip 24, 2007
- 108
- 0
- 0
Przepis, który po 10 latach wyciągnęłam od ciotki z Niemiec, pyszniutka, zwłaszcza na letnie wieczory.
Babka likierowa z kawałkami czekolady
250g masła
180g cukru
1 paczka cukru waniliowego
4 jajka
250g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
100g czekolady marszczonej (utartej drobno)
250ml koniaku
Cukier, wanilię i masło zmiksować. Dodać całe jajka, zmiksować. Dodać likier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem a potem utartą czekoladę. Wymieszać. Nalać masę do formy, nabić 3 dużymi wykałaczkami. Piec 1 godzinę w 180-200 st. w formie do babki.

Babka likierowa z kawałkami czekolady
250g masła
180g cukru
1 paczka cukru waniliowego
4 jajka
250g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
100g czekolady marszczonej (utartej drobno)
250ml koniaku
Cukier, wanilię i masło zmiksować. Dodać całe jajka, zmiksować. Dodać likier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem a potem utartą czekoladę. Wymieszać. Nalać masę do formy, nabić 3 dużymi wykałaczkami. Piec 1 godzinę w 180-200 st. w formie do babki.