Ryz curry z rodzynkami i orzechami

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
wklepie tutaj przepis na ten pyszny ryz
zaczelam znowu troche gotowac wg. chinskiej kuchni i metody 5 elementow, powodem tego jest brakujacy Marcowi YANG, QI i slabosc sledziony.....

ryz ten ma dzialanie yangizujace, ociepla i odyzwia organizm, wzmacnia QI
zalecany jest przy niedoborze QI sledziony i pluc, przy niedoborze YANG sledziony i nerek, przy niskim cisnieniu, przy oslabieniu i wyczerpaniu


nie zalecana jest ta potrawa przy nadmiarze YANG, przy niedoborze YIN, przy goracej-wilgotnosic organizmu i przy klopotach ze spaniem

a teraz do przepisu, potrzebujemy:

olej, cebule, curry w proszku, ryz(basmati), sol, wino biale wytrawne lub sok z cytryny, papryka ostra w proszku, slodkie jablko, rodzynki, orzechy prazone pokruszone na male kawalki

w goracym garnku rozgrzewamy olej
dodajemy pokrojona w kosteczke cebule, dusimy na szklisto
pod koniec duszenia dodajemy curry i krociutko przesmazamy
do tego dodajemy wyplukany ryz basmati i smazymy kilka minut mieszajac
dodajemy sol
dodajemy lyk wina lub troche soku z cytryny
dodajemy szczypte(lub wiecej) ostrej papryki w proszku
dodajemy jablko pokrojone w kostke i rodzynki(ja dodalam 4 suszone morele w kosteczke)
dodajemy dowolna ilosc prazonych orzechow
zalewamy goraca woda, tak aby ta przykryla dobrze wszystko
gotujemy az ryz bedzie miekki(ja musialam jeszcze dwa razy dolac troszke wody)

po kazdym "dodajemy" nastepuje krotkie mieszanko i pare sekund odpoczynku dla potrawy przed podaniem nastepnego skladnika

wyszedl z tego wysmienity ryz!!!!! takie gotowanie wymaga troche wprawy jesli chodzi o przyprawy i ich ilosc

podalam ten ryz z fenkulem takze przyrzadzonym ta metoda https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21282
swietny byl kontrast slodkawo-ostrego ryzu z dominujacym smakiem fenkula

IMG_2960.jpg
 

Załączniki

  • IMG_2960.jpg
    IMG_2960.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Carbonicum świetny przepis
mniam.gif

A możesz mi zdradzić zjakiej książki ,czasopisma itc korzystasz ?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
mi sie najbardziej podoba "dodajemy lyk wina"
icon_wink.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Margot @ 25 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=547341Carbonicum świetny przepis
mniam.gif

A możesz mi zdradzić zjakiej książki ,czasopisma itc korzystasz ?
Margot, mam dwie podstawowe ksiazki, takie guru 5 elementow autorka ich jest Barbara Temelie/Beatrice Trebuth
jedna ksiazka jest tylko o metodzie, druga to raczej z przepisami

mam jeszcze jakies inne, ale te dwie powyzsze sa najwazniejsze
icon_wink.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
A to ja mam te same chyba książki w wersji polskiej + taką trzecią dzieciakową
icon_wink.gif

Muszę je lepiej przestudiować - bo mi ta z przepisami to taka sobie się wydawała
denknach.gif

Ta o podstawach 5 przemian to super jest