- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
wklepie tutaj przepis na ten pyszny ryz
zaczelam znowu troche gotowac wg. chinskiej kuchni i metody 5 elementow, powodem tego jest brakujacy Marcowi YANG, QI i slabosc sledziony.....
ryz ten ma dzialanie yangizujace, ociepla i odyzwia organizm, wzmacnia QI
zalecany jest przy niedoborze QI sledziony i pluc, przy niedoborze YANG sledziony i nerek, przy niskim cisnieniu, przy oslabieniu i wyczerpaniu
nie zalecana jest ta potrawa przy nadmiarze YANG, przy niedoborze YIN, przy goracej-wilgotnosic organizmu i przy klopotach ze spaniem
a teraz do przepisu, potrzebujemy:
olej, cebule, curry w proszku, ryz(basmati), sol, wino biale wytrawne lub sok z cytryny, papryka ostra w proszku, slodkie jablko, rodzynki, orzechy prazone pokruszone na male kawalki
w goracym garnku rozgrzewamy olej
dodajemy pokrojona w kosteczke cebule, dusimy na szklisto
pod koniec duszenia dodajemy curry i krociutko przesmazamy
do tego dodajemy wyplukany ryz basmati i smazymy kilka minut mieszajac
dodajemy sol
dodajemy lyk wina lub troche soku z cytryny
dodajemy szczypte(lub wiecej) ostrej papryki w proszku
dodajemy jablko pokrojone w kostke i rodzynki(ja dodalam 4 suszone morele w kosteczke)
dodajemy dowolna ilosc prazonych orzechow
zalewamy goraca woda, tak aby ta przykryla dobrze wszystko
gotujemy az ryz bedzie miekki(ja musialam jeszcze dwa razy dolac troszke wody)
po kazdym "dodajemy" nastepuje krotkie mieszanko i pare sekund odpoczynku dla potrawy przed podaniem nastepnego skladnika
wyszedl z tego wysmienity ryz!!!!! takie gotowanie wymaga troche wprawy jesli chodzi o przyprawy i ich ilosc
podalam ten ryz z fenkulem takze przyrzadzonym ta metoda https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21282
swietny byl kontrast slodkawo-ostrego ryzu z dominujacym smakiem fenkula

zaczelam znowu troche gotowac wg. chinskiej kuchni i metody 5 elementow, powodem tego jest brakujacy Marcowi YANG, QI i slabosc sledziony.....
ryz ten ma dzialanie yangizujace, ociepla i odyzwia organizm, wzmacnia QI
zalecany jest przy niedoborze QI sledziony i pluc, przy niedoborze YANG sledziony i nerek, przy niskim cisnieniu, przy oslabieniu i wyczerpaniu
nie zalecana jest ta potrawa przy nadmiarze YANG, przy niedoborze YIN, przy goracej-wilgotnosic organizmu i przy klopotach ze spaniem
a teraz do przepisu, potrzebujemy:
olej, cebule, curry w proszku, ryz(basmati), sol, wino biale wytrawne lub sok z cytryny, papryka ostra w proszku, slodkie jablko, rodzynki, orzechy prazone pokruszone na male kawalki
w goracym garnku rozgrzewamy olej
dodajemy pokrojona w kosteczke cebule, dusimy na szklisto
pod koniec duszenia dodajemy curry i krociutko przesmazamy
do tego dodajemy wyplukany ryz basmati i smazymy kilka minut mieszajac
dodajemy sol
dodajemy lyk wina lub troche soku z cytryny
dodajemy szczypte(lub wiecej) ostrej papryki w proszku
dodajemy jablko pokrojone w kostke i rodzynki(ja dodalam 4 suszone morele w kosteczke)
dodajemy dowolna ilosc prazonych orzechow
zalewamy goraca woda, tak aby ta przykryla dobrze wszystko
gotujemy az ryz bedzie miekki(ja musialam jeszcze dwa razy dolac troszke wody)
po kazdym "dodajemy" nastepuje krotkie mieszanko i pare sekund odpoczynku dla potrawy przed podaniem nastepnego skladnika
wyszedl z tego wysmienity ryz!!!!! takie gotowanie wymaga troche wprawy jesli chodzi o przyprawy i ich ilosc
podalam ten ryz z fenkulem takze przyrzadzonym ta metoda https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21282
swietny byl kontrast slodkawo-ostrego ryzu z dominujacym smakiem fenkula

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: