IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Majonez robiony w sloiku*, z uzyciem blendera recznego typu "zyrafa"
Linn
post 2 Aug 2007, 20:54
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



MAJONEZ ROBIONY W SLOIKU

http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102
Przepisow na majonez jest wiele, ale rezultaty bywaja rozne. Te metode znalazlam kiedys w jakims wloskim czasopismie, ale potem gdzies sie zapodziala. Byla zreszta opisana dosc krotko, bez waznych szczegolow, bez zdjec. kiedy kilka dni temu zobaczylam ja w necie, od razu wiedzialam, ze tym razem musze ja przetestowac.

Majonez robiony jest bezposrednio w sloiku, w ktorym pozniej bedzie przechowywany / mniej do mycia, co w kucni zawsze jest pozadane /

Do zrobienia majonezu potrzebne sa:
- blender reczny typu „zyrafa“ / inaczej minipimer /
- sloik o ksztalcie i wymiarach odpowiadajcym dzbankowi / pojemnikowi / od blendera: przynajmniej w dolnej jego czesci

Najwieksza trudnosc stanowi wlasnie znalezienie odpowiedniego sloika: koncowka blendera musi wchodzic do srodka, a jednoczesnie dno sloika nie moze byc zbyt szerokie. Jesli nie macie takiego sloika, zrobcie majonez w pojemniku od blendera. Przynajmniej od razu przekonacie sie, ze metoda jest dobra. Ja niestety tak nie zrobilam.

Wszystkie skladniki / oprocz soli i musztardy / zostaly uzyte na zimno tzn. wyjete z lodowki bezposrednio przed robieniem majonezu. Nawet sloik / pojemnik / i sama „zyrafe“ mozna schlodzic w lodowce przez noc: wplynie to pozytywnie na konsystencje majonezu, ale nie jest decydujace.

Skladniki musza byc dodawane bezwzglednie w nastepujacej kolejnosci:

1 cale jajko prosto z lodowki / uwaga: nie wolno rozbic zoltka /

230 g oleju slonecznikowego prosto z lodowki / wazac warto uzyc plastikowego kubka: ja uzylam wagi cyfrowej z tara, wiec kolejne skladniki wazylam podczas dodawania /: maksymalnie 250 g

2 lyzki bialego octu winnego / soku z cytryny /, czyli okolo 15 g: mozna go dodac po zrobieniu majonezu, ale jego konsysyencja na tym ucierpi

2 szczypty soli: 3-4 g / maksimum 4 g /

pol lyzeczki musztardy / niekonieczna /

Wykonanie majonezu:
- skladniki umiescic w sloiku / pojemniku / w nastepujacej kolejnosci: jajko + olej + ocet / sok z cytryny / + sol + musztarda
- koncowke blendera zanurzyc calkowicie w sloiku / pojemniku /: musi dotykac dna i miec dosc ciasno
- wlaczyc blender na maksymalna szybkosc
- przez pierwsze 4-6 sekund absolutnie nie ruszac blenderem / musi dotykac dna do momentu az dolna polowa skladnikow uzyska kolor i jednoczesnie konsystencje gestego majonezu /
- od tego momentu nalezy podnosic koncowke blendera bardzo powoli tak, aby reszta majonezu stopniowo uzyskiwala jego kolor
- dopiero na samym koncu / kiedy szum pracy blendera zmieni sie z uwagi na wieksza gestosc majonezu / dpsc szybko opuszczac i podnosic koncowke : pozwoli to na wyrowanie gestosci majonezu na calej wysokosci
- wyjac koncowke blendera
- czesc majonezu, ktora doslownie przyczepi sie do koncowki blendera, przelozyc lyzeczka do sloika
- w tym momencie majonez jest gotowy i mozna go przechowywac w lodowce do 10-14 dni

Jesli chce sie uzyskac majonez o smaku lagodniejszym, ilosc soli i octu / soku cytrynowego / nalezy zmniejszyc o polowe.

Metoda na zimno jest wygodna z uwagi na:
- lepsza konsystencje nawet w dni upalne / autorka postu mieszka na Sycylii i robila go przy roznych temperaturach /
- gotowosc do natychmiastowego uzycia bez potzreby uprzedniego schladzania w lodowce

Moje uwagi:
- moja pierwsza proba byla nieudana z uwagi na nieodpowiedni sloik / szukalam dosc dlugo i chyba jednak wybralam zly: jesli dol jest dobry, to koncowka nie wchodzi, a kiedy wchodzi, to dol jest zbyt szeroki /
- po drugie: wpadlam na “swietny” pomysl, aby zrobic majonez z resztki oleju ryzowego, ktory czasem uzywam do ciast / powinien to byc jednak olej slonecznikowy /
- uzyte przeze mnie jajko wazylo tylko 48 g / bez skorupki /, wiec przy drugim podejsciu na wszelki wypadek zmniejszylam ilosc oleju slonecznikowego do 200 g

Jeszcze jedno: sloik jest wygodniejszy z uwagi na to, ze mozna go od razu wstawic do lodowki. Nie tylko: jesli ktos nie ma wagi / lub nie chce za kazdym razem wazyc oleju / mozna zaznaczyc jego pozadany poziom flamastrem na szkle. W sloiku latwiej jest tez zobserwowac moment, w ktorym dolna czesc skladnikow osiagnie odpowiednia konsystencje. Ja poradzilam sobie jednak i z pojemnikiem od blendera.

Opisalam wszystko bardzo dokladnie z uwag na to, ze wszystkie detale sa wazne. Samo wykonanie jest jednak super proste, a rezultat przechodzi najsmielsze oczekiwania.

Zdjecie niestety jest kiepskie, gdyz nie mialam odpwoiedniego swiatla. Widac jednak, ze majonez jest gesty. A naprawde jest o wiele gesciejszy niz na to wyglada. Do sloika przekladalam go wlasciwie po kawalku.

Załączony plik  Cucina_088.jpg ( 42.7K ) Suma pobrań: 34
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 2 Aug 2007, 21:05
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Znamy jako majonez Marty Gessler http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html
Dobry, szybki - tylko mam problem z doprawieniem smakowym icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ananke
post 2 Aug 2007, 21:50
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 312
Dołączył: 27-July 06
Skąd: Galway, IE
Użytkownik nr: 2.050



Robie taki sam juz chyba 2 lata. Przepis znalazlam na ulotce dolaczonej do zyrafy Brauna. Co prawda ja wlewam najpierw olej (200ml), potem wbijam jajko, daje szczypte soli, lyzke soku z cytryny (nie znosze octu) i dla mnie koniecznie lyzeczke musztardy. mniam.gif Nie pamietam kiedy ostatnio kupilam majonez.

A oto moj:

Załączony plik  IMG_0387.JPG ( 34.02K ) Suma pobrań: 32


Załączony plik  IMG_0390.JPG ( 33.63K ) Suma pobrań: 11
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 2 Aug 2007, 22:39
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Ananke, a czym doprawiasz do smaku? Sama solą i musztardą?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 2 Aug 2007, 22:41
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



super, napewno zrobię! bardzo lubię domowy majonez!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 2 Aug 2007, 22:41
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Akulko - np moja mama, jeżeli doprawia coś musztardą, to oprócz soli więcej nic nie daje icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 2 Aug 2007, 22:43
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Akulka, ja napewno sprobuje w ten sposob zrobic aioli - czyli zmiazdozny czosnek dodam na dno - dam znac jak wyszlo

a w przepisie Gessler nie podoba mi sie to mleko, bez sensu troche icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 2 Aug 2007, 22:47
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



A ja wiem, porównałam te dwa przepisy i zamiast mleka następnym razem dam jakiegoś dobrego octu daumen.gif Chyba właśnie tej kwaśnawej nutki mi brakuje gruebel_2.gif
P.S - też nie wiem po co dokladnie to mleko, może zeby bardziej kremowy był?gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ananke
post 2 Aug 2007, 22:55
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 312
Dołączył: 27-July 06
Skąd: Galway, IE
Użytkownik nr: 2.050



CYTAT(Akulka @ 2 Aug 2007, 22:39 ) *
Ananke, a czym doprawiasz do smaku? Sama solą i musztardą?


Jeszcze sokiem z cytryny. Ta kwasna nutka jest wazna, a ja nie lubie octu, wiec sok cytrynowy spelnia zadanie. Czasami jednak tez czegos jeszcze mi brakuje. Moze jakby dodac szczypte cukru???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 2 Aug 2007, 22:57
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.648
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Moja mama dodaje łyzeczke chrzanu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 2 Aug 2007, 23:05
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Ananke, no niby tam jest ten sok z cytryny, ale jakoś olej go zagłusza ;-0
CYTAT(Hiena @ 2 Aug 2007, 23:57 ) *
Moja mama dodaje łyzeczke chrzanu.

O, muszę spróbować, może to jest to...

A w ogóle to tak wybrzydzam, bo chciałabym zrobić coś, co będzie smakowało bardziej jak majonez kielecki a nie słodkawy Babuni lub Winiary. Lubie zdecydowany, ostrawy smak lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ananke
post 2 Aug 2007, 23:19
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 312
Dołączył: 27-July 06
Skąd: Galway, IE
Użytkownik nr: 2.050



CYTAT(Akulka @ 2 Aug 2007, 23:05 ) *
Ananke, no niby tam jest ten sok z cytryny, ale jakoś olej go zagłusza ;-0

O, muszę spróbować, może to jest to...

A w ogóle to tak wybrzydzam, bo chciałabym zrobić coś, co będzie smakowało bardziej jak majonez kielecki a nie słodkawy Babuni lub Winiary. Lubie zdecydowany, ostrawy smak lecker.gif


Wiecej go, wiecej! Ja czasami pol cytryny wciskam, sie nie cykam. I jesli chcesz ostro to polecam kupno ostrej musztardy, np. Dijon z Maille i daj cala lyzeczke, nie pol. Ja bardzo lubie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 3 Aug 2007, 07:52
Post #13


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Smaki trzeba dostosowac do wlasnych upodoban. Ja nie mialam soku z cytryny, wiec uzylam octu winnego. Myslalam, ze bedzie niedobry, ale jest o wiele lepszy od tych, ktore kupuje.
Mleko moim zdaniem jest niepotrzebne. I tak majonez robiony jest z calych jajek, a nie z zoltek.

Konsystencja jest taka:

Załączony plik  Cucina_090.jpg ( 38.55K ) Suma pobrań: 20


Teraz bede szukac odpowiedniego sloika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 3 Aug 2007, 15:09
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 44.211
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Smak trzeba dobrac metoda prob i bledow icon_wink.gif bo przeciez kazdy lubi inny.

To uwazam za wielki plus robionego w domu majonezu. W koncu przeciez znajdziesz smak idealny dla siebie i mozesz robic majonezy ziolowe, albo z oliwa z oliwek.
I mniej miejsca w lodowce zajmuje (tutejsze sloje maja 1 - 1,5L !)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 3 Aug 2007, 15:27
Post #15


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



1,5 litra majonezu? gruebel_2.gif We Wloszech ostatnio widze nutelle w opakowaniach 1 litrowych: w ladnym dzbanku. Przesada.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bernadek
post 13 Aug 2007, 23:23
Post #16


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 671
Dołączył: 25-February 07
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 3.304



Uwielbiam majonez lecker.gif , z kupnych najbardziej odpowiada mi Babuni , ale od kiedy robie sama , żaden kupny mi nie smakuje.
Tego przepisu jeszcze nie próbowałam , ale chętnie zobaczę coż za majonez z żyrafy wyjdzie.
Robiłam majonez z całym jajem , z żółtkiem i żółtkiem gotowanym , z różnymi musztardami .Tak jak piszecie , trzeba próbować różnych opcji by trafić na swój smak.
Mi najbardziej odpowiada wersja : 1 żółtko + 1 łyżeczka musztardy (Delikatesowej Kamisa inne za bardzo czuć w majonezie) + olej kujawski z 1 tłoczenia (leje powoli do uzyskania odpowiedniej gęstości), czasem dodaje kilka kropel cytryny , za octem nie przepadam , przynajmniej nie w majonezie.
Zauważyłam , ze temperatura poszczególnych składników nie ma znaczenia , natomiast ważna jest szybkość ubijania. Majonez robię tym małym robocikiem Browna z końcówką trzepaczką na najwyższych obrotach. Na początku ustawiałam na mniejsze obroty bojąc sie chlapania , czasem zaczynał mi sie ważyć , zwiększyłam obroty i wychodził super majonezik icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 14 Aug 2007, 07:45
Post #17


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



W tym przypadku nie ma chlapania wlasnie dlatego, ze zyrafa musi miec ciasno. A odpowiendiego sloika jeszcze nie znalazlam: na razie bede robic / chociaz u mnie majonez gosci rzadko / w dzbanku od zyrafy i przekladac do sloika.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bernadek
post 14 Aug 2007, 12:02
Post #18


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 671
Dołączył: 25-February 07
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 3.304



CYTAT(Linn @ 14 Aug 2007, 08:45 ) *
W tym przypadku nie ma chlapania wlasnie dlatego, ze zyrafa musi miec ciasno. A odpowiendiego sloika jeszcze nie znalazlam: na razie bede robic / chociaz u mnie majonez gosci rzadko / w dzbanku od zyrafy i przekladac do sloika.


Hehe, wstałam dziś rano i zaczęłam sie zastanawiać skąd wziąć słoik na tyle duży żeby pomieścił żyrafę i na tyle mały , żeby nie wyszedł mi litr majonezu...doszłam do tego samego co ty , czyli pojemnika od żyrafy .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 14 Aug 2007, 12:57
Post #19


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Sloik moze byc duzy, ale musi byc "szczuply". Na gorze moze zostac wolne miejsce.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gusia
post 14 Aug 2007, 13:20
Post #20


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.907
Dołączył: 28-September 04
Użytkownik nr: 104



CYTAT(bernadek @ 14 Aug 2007, 00:23 ) *
Uwielbiam majonez lecker.gif , z kupnych najbardziej odpowiada mi Babuni , ale od kiedy robie sama , żaden kupny mi nie smakuje.
Tego przepisu jeszcze nie próbowałam , ale chętnie zobaczę coż za majonez z żyrafy wyjdzie.
Robiłam majonez z całym jajem , z żółtkiem i żółtkiem gotowanym , z różnymi musztardami .Tak jak piszecie , trzeba próbować różnych opcji by trafić na swój smak.
Mi najbardziej odpowiada wersja : 1 żółtko + 1 łyżeczka musztardy (Delikatesowej Kamisa inne za bardzo czuć w majonezie) + olej kujawski z 1 tłoczenia (leje powoli do uzyskania odpowiedniej gęstości), czasem dodaje kilka kropel cytryny , za octem nie przepadam , przynajmniej nie w majonezie.
Zauważyłam , ze temperatura poszczególnych składników nie ma znaczenia , natomiast ważna jest szybkość ubijania. Majonez robię tym małym robocikiem Browna z końcówką trzepaczką na najwyższych obrotach. Na początku ustawiałam na mniejsze obroty bojąc sie chlapania , czasem zaczynał mi sie ważyć , zwiększyłam obroty i wychodził super majonezik icon_smile.gif



a mogłabyś powiedziec jak robiłam majonez z żółtkiem gotowanym. Zawsze robię z surowego jajca i i dę na totalną łatwiznę, bo kręcę go w TM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 7th May 2021 - 20:28