IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Challah na zakwasie
mirabbelka
post 3 Aug 2007, 11:20
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.911
Dołączył: 22-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 232



Tradycyjny Challah

z dodatkiem zakwasu

Źródło: Maggie Glezer „A BLESSING OF BREAD”




80g zakwasu
pol szklanki wody
450g maki wysokoglutenowej
1, 5 łyżeczki drożdży instant
1, 5 łyżeczki soli
2 duże jajka
60g miodu
¼ szklanki oleju kukurydzianego
60g masła

Na glazurę:
Pol jajka
1 łyżeczka maku


Make wymieszać z suchymi drozdzami, dodac sol. Oddzielnie rozmieszać jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać około 5 minut az ciasto będzie gładkie i lśniące. Jeśli potrzeba skorygować ilość maki i płynów.
Ciasto powinno odstawać od miski, nie może być klejące, ale dać się uformować w kule.

Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny, żeby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartke papieru listowego.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym momencie można tez odstawić ciasto do lodówki na noc( będzie bardziej aromatyczne). W takim przypadku po wyjęciu z lodówki podzielić od razu na 4 części i pozwolić odpocząć około 20 minut, zanim zacznie się formować wstęgi warkocza.

Ciasto wyłożyć na blat (nie posypywać mąką), podzielić na 4 równe części. Uformować z nich walki, które za pomocą obydwu dłoni rozciągać na długość ok. 40cm. Walki powinny być przy końcach nieco cieńsze niż w środku. Jeśli ciasto nie daje się wyciągnąć na pożądaną długość, przykryć, dać mu chwile odpocząć, a w miedzyczasie rolować następny.

Walki połączyć ściśle z jednego końca i zaplatać poczwórny warkocz. Po zapleceniu całości konce mocno złączyć i podwinąć.

Odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Blachę najlepiej przykryć folia albo zapakować cała do torby foliowej i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.




Po wyjęciu posmarować glazura z jajka, posypać makiem.

Piec w nagrzanym piekarniku (można na kamieniu) ok. 20 minut, można jeszcze raz posmarować jajkiem miejsca, które wyrosły), piec jeszcze 10-15 minut. Jeśli rumieni się zbyt mocno, można przykryć folią aluminiowa.

Chleb dzięki dodatkowi zakwasu jest bardziej aromatyczny i zachowuje dłużej świeżość.


Zaplatanie warkocza 4-dzielnego jest trochę skomplikowane, ale przy pomocy schematu, który znalazłam u Hamelmana udało mi się prawie, prawie..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 3 Aug 2007, 12:19
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Ide teraz odespac podroz, ale jak tylko wstane zaraz zabiore sie za te cudownie wygladajaca Challah...zaraz po powrocie odswiezylam pszenny zakwas (chyba wiedzialam co robie...icon_biggrin.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 3 Aug 2007, 23:39
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Melduje, ze moja challah spi w lodowce....a rano sie znia rozprawie....icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 4 Aug 2007, 09:26
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Donosze, ze Challah zapleciona i wyrasta...zrobilam rowniez zdjeciowa relacje z zaplatania chalkowego warkocza i jesli Mirabbelka sie zgodzi, to tutaj powklejam....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Aug 2007, 15:03
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



powklejaj ,powklejaj ,ja dziś też zagniatam ,a jutro upieke ,a dzis piecze się Twój razowiec w wersji całkowicie razowej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 4 Aug 2007, 15:17
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Tak wygladala moja Challah prosto z pieca...



Mirabbelko...chlebek jest WYSMIENITY, cudowne pachnie, delikatny w smaku...pyszny!!!
Niestety nie bede miala okazji sie przekonac jak dlugo pozostaje swiezy...gdyz juz go NIE MA! Pozarty zostal w calosci na lunch! Taki chleb (pelen zalet) wart jest blogowego wpisu, zabieram sie zatem do pracy!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Aug 2007, 15:19
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Ale sliczne te chałki....więcej zdjęć Tatter prosimy ,więcej....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 4 Aug 2007, 15:53
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Fotorelacja z zaplatania chalki z 4 czesci:

1.Dziele ciasto na 4 rowne czesci (uzywam wagi...moje kawalki mialy 255g kazdy):


2. Rolujac obiema rekami formuje 40cm walki:


3. Gotowe walki ukladam tak aby dotykaly sie koncami, ktore zlepiam ze soba dokladnie i zawijam pod spod. Nastepni rozdzielam wlaki po dwa po kazdej stronie:


4. Unosze walek nr3 (liczac od lewej) i przekladam pod nim walek nr1, umieszczajac go dalego po prawej. Walek nr 3 wraca na swoje miejsce:


5. Teraz walekknr4 prezkladam ponad walkami nr 3 i 2, i rowniez umieszaczam go dalego od pozostalych:


6. Walek nr1 (ten najwyzej po prawej) przekladam ponad walkiem nr3 i umieszczam go w poblizu walka nr 2:


7. Walek nr 2 wedruje ponad walkiem 1 i 3 i umieszczony zostaje go daleko w gorze:


8. Teraz walek nr4 (ten z gornej lewej strony) przekladam ponad walkiem nr1 i ukladam go w poblizu walka nr 3:


9. A tak wyglada zapleciony i gotowy do wyrastania warkocz chalkowy:


Mam nadzieje, ze nic nie pokrecilam. icon_wink.gif
Zaplatanie wykonalam wg Hamelmana ("Bread" p.300)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 4 Aug 2007, 19:23
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Piękne~!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Aug 2007, 20:20
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Tak piękne
Moja rośnie w lodówce
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mirabbelka
post 4 Aug 2007, 20:53
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.911
Dołączył: 22-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 232



Tatter, cudna !!
ja tez wg hamelmana zaplatalam, chociaz w koncowce sie zgubilam i to troche widac na moim zdjeciu.
ale i tak bylam z niej dumna.

ogromna chalka wychodzi z tej ilosci, we dwojke nie dalismy rady zjesc jednego dnia, wiec wiem, ze nastepnego smakuje rownie wysmienicie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 4 Aug 2007, 21:45
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Dziekuje, dziewczeta! Wlasnie zagniotlam nastepna...
Mirabbleko wspanialy przepis!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 5 Aug 2007, 07:51
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.461
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Mirabelko, Tatter - ale piękne chałki! mniam.gif
MUSZĘ spróbować upiec podobną, tylko chyba najpierw poćwiczę zaplatanie na wstążkach z materiału.... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Aug 2007, 13:06
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Prawdziwy hit!!!!! Nr 1
Znika w strasznym tempie ,najlepsza chałka jaka jadłam -a jem zawsze pyszne icon_wink.gif
Trochę się wstydzę zdjęcia ,,ale w celach dokumentalnych zamieszczam icon_redface.gif icon_rolleyes.gif
Joanno warto robić icon_wink.gif

Załączony plik  000_0581.jpg ( 1.13MB ) Suma pobrań: 12



Mirabbelko ,a piekłaś tą na samym zakwasie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mirabbelka
post 5 Aug 2007, 18:38
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.911
Dołączył: 22-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 232



CYTAT(Margot @ 5 Aug 2007, 14:06 ) *
Prawdziwy hit!!!!! Nr 1
Znika w strasznym tempie ,najlepsza chałka jaka jadłam -a jem zawsze pyszne icon_wink.gif
Trochę się wstydzę zdjęcia ,,ale w celach dokumentalnych zamieszczam icon_redface.gif icon_rolleyes.gif
Joanno warto robić icon_wink.gif

Mirabbelko ,a piekłaś tą na samym zakwasie?


ciesze sie Margot freu.gif

jeszcze nie, ale zabiore sie za nia wkrotce
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 6 Aug 2007, 09:31
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Moja druga, upieczoa wczoraj rankiem, zniknela w rownie szybkim tempie co pierwsza...udoskonalila nam posilek nad jeziorem...icon_biggrin.gif

Margot ...piekna Challah!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 6 Aug 2007, 09:36
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Po mojej pozostały wspomienia mniam.gif i po chlebku też http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...&start=2140
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 6 Aug 2007, 14:15
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



W kwestii technicznej - jak zakończyć zaplatanie tego warkocza? Zlepić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 6 Aug 2007, 14:18
Post #19


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Zlozyc konce walkow ze soba, scisnac i zawinac lekko pod spod...robisz te chalke???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 6 Aug 2007, 14:20
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Merci icon_biggrin.gif Nie, robię to:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20773
Wczoraj w nocy, na moje nieszczęście, oglądałam Mirabelkowe zdjęcia tego warkocza icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th May 2019 - 05:06