Challah na zakwasie

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,051
409
83
Tradycyjny Challah

z dodatkiem zakwasu

Źródło: Maggie Glezer „A BLESSING OF BREAD”




80g zakwasu
pol szklanki wody
450g maki wysokoglutenowej
1, 5 łyżeczki drożdży instant
1, 5 łyżeczki soli
2 duże jajka
60g miodu
¼ szklanki oleju kukurydzianego
60g masła

Na glazurę:
Pol jajka
1 łyżeczka maku


Make wymieszać z suchymi drozdzami, dodac sol. Oddzielnie rozmieszać jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać około 5 minut az ciasto będzie gładkie i lśniące. Jeśli potrzeba skorygować ilość maki i płynów.
Ciasto powinno odstawać od miski, nie może być klejące, ale dać się uformować w kule.

Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny, żeby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartke papieru listowego.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym momencie można tez odstawić ciasto do lodówki na noc( będzie bardziej aromatyczne). W takim przypadku po wyjęciu z lodówki podzielić od razu na 4 części i pozwolić odpocząć około 20 minut, zanim zacznie się formować wstęgi warkocza.

Ciasto wyłożyć na blat (nie posypywać mąką), podzielić na 4 równe części. Uformować z nich walki, które za pomocą obydwu dłoni rozciągać na długość ok. 40cm. Walki powinny być przy końcach nieco cieńsze niż w środku. Jeśli ciasto nie daje się wyciągnąć na pożądaną długość, przykryć, dać mu chwile odpocząć, a w miedzyczasie rolować następny.

Walki połączyć ściśle z jednego końca i zaplatać poczwórny warkocz. Po zapleceniu całości konce mocno złączyć i podwinąć.

Odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Blachę najlepiej przykryć folia albo zapakować cała do torby foliowej i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.




Po wyjęciu posmarować glazura z jajka, posypać makiem.

Piec w nagrzanym piekarniku (można na kamieniu) ok. 20 minut, można jeszcze raz posmarować jajkiem miejsca, które wyrosły), piec jeszcze 10-15 minut. Jeśli rumieni się zbyt mocno, można przykryć folią aluminiowa.

Chleb dzięki dodatkowi zakwasu jest bardziej aromatyczny i zachowuje dłużej świeżość.


Zaplatanie warkocza 4-dzielnego jest trochę skomplikowane, ale przy pomocy schematu, który znalazłam u Hamelmana udało mi się prawie, prawie..
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Ide teraz odespac podroz, ale jak tylko wstane zaraz zabiore sie za te cudownie wygladajaca Challah...zaraz po powrocie odswiezylam pszenny zakwas (chyba wiedzialam co robie...
icon_biggrin.gif
)
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Melduje, ze moja challah spi w lodowce....a rano sie znia rozprawie....
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Donosze, ze Challah zapleciona i wyrasta...zrobilam rowniez zdjeciowa relacje z zaplatania chalkowego warkocza i jesli Mirabbelka sie zgodzi, to tutaj powklejam....
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Tak wygladala moja Challah prosto z pieca...



Mirabbelko...chlebek jest WYSMIENITY, cudowne pachnie, delikatny w smaku...pyszny!!!
Niestety nie bede miala okazji sie przekonac jak dlugo pozostaje swiezy...gdyz juz go NIE MA! Pozarty zostal w calosci na lunch! Taki chleb (pelen zalet) wart jest blogowego wpisu, zabieram sie zatem do pracy!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Fotorelacja z zaplatania chalki z 4 czesci:

1.Dziele ciasto na 4 rowne czesci (uzywam wagi...moje kawalki mialy 255g kazdy):


2. Rolujac obiema rekami formuje 40cm walki:


3. Gotowe walki ukladam tak aby dotykaly sie koncami, ktore zlepiam ze soba dokladnie i zawijam pod spod. Nastepni rozdzielam wlaki po dwa po kazdej stronie:


4. Unosze walek nr3 (liczac od lewej) i przekladam pod nim walek nr1, umieszczajac go dalego po prawej. Walek nr 3 wraca na swoje miejsce:


5. Teraz walekknr4 prezkladam ponad walkami nr 3 i 2, i rowniez umieszaczam go dalego od pozostalych:


6. Walek nr1 (ten najwyzej po prawej) przekladam ponad walkiem nr3 i umieszczam go w poblizu walka nr 2:


7. Walek nr 2 wedruje ponad walkiem 1 i 3 i umieszczony zostaje go daleko w gorze:


8. Teraz walek nr4 (ten z gornej lewej strony) przekladam ponad walkiem nr1 i ukladam go w poblizu walka nr 3:


9. A tak wyglada zapleciony i gotowy do wyrastania warkocz chalkowy:


Mam nadzieje, ze nic nie pokrecilam.
icon_wink.gif

Zaplatanie wykonalam wg Hamelmana ("Bread" p.300)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,051
409
83
Tatter, cudna !!
ja tez wg hamelmana zaplatalam, chociaz w koncowce sie zgubilam i to troche widac na moim zdjeciu.
ale i tak bylam z niej dumna.

ogromna chalka wychodzi z tej ilosci, we dwojke nie dalismy rady zjesc jednego dnia, wiec wiem, ze nastepnego smakuje rownie wysmienicie.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Dziekuje, dziewczeta! Wlasnie zagniotlam nastepna...
Mirabbleko wspanialy przepis!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Mirabelko, Tatter - ale piękne chałki!
mniam.gif

MUSZĘ spróbować upiec podobną, tylko chyba najpierw poćwiczę zaplatanie na wstążkach z materiału....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,666
486
83
Prawdziwy hit!!!!! Nr 1
Znika w strasznym tempie ,najlepsza chałka jaka jadłam -a jem zawsze pyszne
icon_wink.gif

Trochę się wstydzę zdjęcia ,,ale w celach dokumentalnych zamieszczam
icon_redface.gif
icon_rolleyes.gif

Joanno warto robić
icon_wink.gif


000_0581.jpg


Mirabbelko ,a piekłaś tą na samym zakwasie?
 

Załączniki

  • 000_0581.jpg
    000_0581.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,051
409
83
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Moja druga, upieczoa wczoraj rankiem, zniknela w rownie szybkim tempie co pierwsza...udoskonalila nam posilek nad jeziorem...
icon_biggrin.gif


Margot ...piekna Challah!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Zlozyc konce walkow ze soba, scisnac i zawinac lekko pod spod...robisz te chalke???
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: