Niby calzone z pieczarkami*

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Składniki na ok 10 pierożków

0,5 kg mąki
ok 2 dag świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
250 ml letniej wody

500 g pieczarek
cebula
sól, pieprz
zioła

koncentrat pomidorowy
ser żółty w kawałku

Do mąki dodać rozkruszone drożdże i sól, dodać wodę. Wyrobić gładkie ciasto (ok 10 min). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.
W tym czasie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki. Dusić ok 5 min, posolić, popieprzyć i dusić jeszcze bez przykrycia aż woda odparuje. Na koniec dodać zioła - ja dałam oregano i bazylię.

Blachę wysmarować olejem.

Ciasto rozwałkować na max 1 cm. Wykrajać małym talerzykiem. Każdy pierożek posmarować koncentratem tak, żeby brzegi były nie posmarowane. Nałożyć pieczarki, na pieczarki kawałek sera. Złożyć i skleić (ja dodatkowo zawijałam brzegi). Pierożki posmarować olejem i posypać ziołami. Ponakłuwać czubkiem noża. Odstawić do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200 st. Piec calzone ok 20 min.

Zdj_cie_48_.jpg
Zdj_cie_52_.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie_48_.jpg
    Zdj_cie_48_.jpg
    25.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie_52_.jpg
    Zdj_cie_52_.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sloneczko

Member
Sie 14, 2006
531
0
0
Wlasnie zjadlam na obiad-pyszne sa
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Cieszę się, że smakowały
icon_mrgreen.gif