- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Składniki na ok 10 pierożków
0,5 kg mąki
ok 2 dag świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
250 ml letniej wody
500 g pieczarek
cebula
sól, pieprz
zioła
koncentrat pomidorowy
ser żółty w kawałku
Do mąki dodać rozkruszone drożdże i sól, dodać wodę. Wyrobić gładkie ciasto (ok 10 min). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.
W tym czasie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki. Dusić ok 5 min, posolić, popieprzyć i dusić jeszcze bez przykrycia aż woda odparuje. Na koniec dodać zioła - ja dałam oregano i bazylię.
Blachę wysmarować olejem.
Ciasto rozwałkować na max 1 cm. Wykrajać małym talerzykiem. Każdy pierożek posmarować koncentratem tak, żeby brzegi były nie posmarowane. Nałożyć pieczarki, na pieczarki kawałek sera. Złożyć i skleić (ja dodatkowo zawijałam brzegi). Pierożki posmarować olejem i posypać ziołami. Ponakłuwać czubkiem noża. Odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Piec calzone ok 20 min.

0,5 kg mąki
ok 2 dag świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
250 ml letniej wody
500 g pieczarek
cebula
sól, pieprz
zioła
koncentrat pomidorowy
ser żółty w kawałku
Do mąki dodać rozkruszone drożdże i sól, dodać wodę. Wyrobić gładkie ciasto (ok 10 min). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.
W tym czasie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki. Dusić ok 5 min, posolić, popieprzyć i dusić jeszcze bez przykrycia aż woda odparuje. Na koniec dodać zioła - ja dałam oregano i bazylię.
Blachę wysmarować olejem.
Ciasto rozwałkować na max 1 cm. Wykrajać małym talerzykiem. Każdy pierożek posmarować koncentratem tak, żeby brzegi były nie posmarowane. Nałożyć pieczarki, na pieczarki kawałek sera. Złożyć i skleić (ja dodatkowo zawijałam brzegi). Pierożki posmarować olejem i posypać ziołami. Ponakłuwać czubkiem noża. Odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Piec calzone ok 20 min.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: