- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Bardzo miodowe lody. Dla wielbicieli mleka z miodem
500 ml mleka
1/4 łyżeczki nitek szafranu
4 żółtka
150 g miodu (lawendowego, akacjowego)
150 ml śmietany 36%
Zagotować mleko z szafranem. Odstawić na kilka minut.
Ubić żółtka, dodając miód, następnie śmietanę i na końcu gorące mleko.
Przelać miksturę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzać w garnku, ale uważać, żeby się nie zagotowało (Claudia radzi wstawić garnek z lodami nad garnek z gotująca się wodą) nieustannie mieszając. Jak trochę zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia. Przelać do maszynki do lodów lub pojemnika. Zamrażać minimum 5 godzin.
Smacznego!


500 ml mleka
1/4 łyżeczki nitek szafranu
4 żółtka
150 g miodu (lawendowego, akacjowego)
150 ml śmietany 36%
Zagotować mleko z szafranem. Odstawić na kilka minut.
Ubić żółtka, dodając miód, następnie śmietanę i na końcu gorące mleko.
Przelać miksturę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzać w garnku, ale uważać, żeby się nie zagotowało (Claudia radzi wstawić garnek z lodami nad garnek z gotująca się wodą) nieustannie mieszając. Jak trochę zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia. Przelać do maszynki do lodów lub pojemnika. Zamrażać minimum 5 godzin.
Smacznego!