- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
tu jest orginał
http://annesfood.blogspot.com/2007/08/swed...th-caraway.html
a tu bardzo wolne tłumaczenie moje
Szwedzki Kruchy Chleb z Kminkiem
25 g świeżych drożdży
500 ml ( 2 filiżanki ) ciepłej wody
2 łyżeczki soli
600 ml ( 2 , 4 filiżanki )razowej żytniej mąki
600 ml ( 2 , 4 filiżanki ) pszennej maki
2 łyżeczki kminku zmielonego
2 łyżeczki sezamu
2 łyżeczki lnu
Rozkrusz drożdże do miski i dodaje trochę wody . Jak drożdze ruszą ,dodaj wody , oraz resztę składników. Mieszaj rękę albo wyrabiaj robotem kuchennym. Dodaj ekstra mąkę jeżeli to ciasto będzie się kleić. Nie trzeba wyrabiać długo ,ma się tylko nie kleić. Przełóż do miski ,okryj reklamówką foliową i zostaw na godzinę
Zrób z ciasta gruby wałek ,pokrój na 15 kawałków Każdy wałek cieniutko rozwałkuj Przejedz po cieście guzowatym wałkiem lub podziób gęsto widelcem . W środku małą szklaneczka wytnij otwór
Piecz od razu na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10-12 minut w temp 200-220 stopni
Fajne chrupiące chlebki
ja zrobiłam z połowy porcji wyszło mi 8 dużych chrupiących chlebków
http://annesfood.blogspot.com/2007/08/swed...th-caraway.html
a tu bardzo wolne tłumaczenie moje
Szwedzki Kruchy Chleb z Kminkiem
25 g świeżych drożdży
500 ml ( 2 filiżanki ) ciepłej wody
2 łyżeczki soli
600 ml ( 2 , 4 filiżanki )razowej żytniej mąki
600 ml ( 2 , 4 filiżanki ) pszennej maki
2 łyżeczki kminku zmielonego
2 łyżeczki sezamu
2 łyżeczki lnu
Rozkrusz drożdże do miski i dodaje trochę wody . Jak drożdze ruszą ,dodaj wody , oraz resztę składników. Mieszaj rękę albo wyrabiaj robotem kuchennym. Dodaj ekstra mąkę jeżeli to ciasto będzie się kleić. Nie trzeba wyrabiać długo ,ma się tylko nie kleić. Przełóż do miski ,okryj reklamówką foliową i zostaw na godzinę
Zrób z ciasta gruby wałek ,pokrój na 15 kawałków Każdy wałek cieniutko rozwałkuj Przejedz po cieście guzowatym wałkiem lub podziób gęsto widelcem . W środku małą szklaneczka wytnij otwór
Piecz od razu na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10-12 minut w temp 200-220 stopni
Fajne chrupiące chlebki

ja zrobiłam z połowy porcji wyszło mi 8 dużych chrupiących chlebków