IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> chleb bezglutenowy
Margot
post 11 Aug 2007, 17:10
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Na początek dziękuję Mirabbelce ,,bo znalazła sposób na zakwas bezglutenowy
Zakwas
ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki,kukurydzianej,jaglanej,amarantusowj)
trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek
woda gazowana-obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda
Tu uwaga do mąki
lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy,są smaczniejsze chleby
Chleb
CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być,choć gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa mieszane tu był kukurydziany i ryżowy
1 szklanka mąki z ryżu(zmielony pełny ryż)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z qwinoa
1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda bezglutenowa może być )
ew .2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
1 szklanką wrzątku,wystudzić ,ubić
zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej(wtedy trochę lepiej rośnie ,chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej kukurydzianką)
tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma świeczkami ,po 3 -4 godzinach ,wyjelam świeczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się błyszcząca
Wyjełam ,wystudziłam na kratce
Załączony plik  000_0651.jpg ( 1.41MB ) Suma pobrań: 46

Załączony plik  000_0652.jpg ( 1.24MB ) Suma pobrań: 26


Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi ,ten ,,glut ”z siemienia fanie trzyma całość w kupie


Robiłam takie wersje tego chleba
-sama maka gryczana - z nie palonej kaszy gryczanej
-po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej(a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany)
- po połowie gryczana i jaglana
-po połowie gryczana i z ryżu ciemnego
-po połowie ryżowa i kukurydziana
Ważne
1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje)
3 szklanki maki bezglutenowej(mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego(4 łyżki +szklanka wrzątku ,wystudzić)
sól
trochę oleju i....
musi się udać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 May 2008, 10:08
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



to ja pokażę jeszcze jaki wczoraj upiekłam chleb bezglutenowy
wg tego przepisu Ani
siemię lniane dałam złociste
Załączony plik  100_1459.jpg ( 792.5K ) Suma pobrań: 32
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aniawes
post 27 Sep 2009, 20:35
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 27-September 09
Użytkownik nr: 17.744






A ile minut chlebek ma się piec w 190 stopniach?

Ten post został edytowany przez mirabbelka: 28 Sep 2009, 07:36
Powód Edycji: usuniecie niepotrzebnie cytowanego postu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 27 Sep 2009, 20:37
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(aniawes @ 27 Sep 2009, 21:35 ) *
A ile minut chlebek ma się piec w 190 stopniach?

nie pamiętam , bo to było dawno , przepraszam

p.s nawet coś mi się wydaje ,że to był łączny czas pieczenia , czyli tak z 20 minut w tej wyższej i 20 w niższej temperaturze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aniawes
post 3 Oct 2009, 15:19
Post #5





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 27-September 09
Użytkownik nr: 17.744



CYTAT(Margot @ 27 Sep 2009, 21:37 ) *
nie pamiętam , bo to było dawno , przepraszam

p.s nawet coś mi się wydaje ,że to był łączny czas pieczenia , czyli tak z 20 minut w tej wyższej i 20 w niższej temperaturze




Ok. Dzięki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihrunnisa
post 7 Oct 2009, 18:52
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 219
Dołączył: 30-March 09
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 14.911



Margot powiedz proszę czy takie kombinacje mąk wyjdą również na zakwasie żytnim ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 7 Oct 2009, 19:36
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



nie wiem , zakwas żytni nie jest bezglutenowy
Na zakwasie żytnim wychodzi bardzo smaczny chleb(ale nie jest on bezglutenowy ) gdzie połowa maki jest zytnia , a polowa kukurydziana lub gryczana (ważne ,żeby nei była z gryki palonej , ma być niepalona)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihrunnisa
post 7 Oct 2009, 19:58
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 219
Dołączył: 30-March 09
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 14.911




To mnie zaskoczyłaś bo myślałam że jest icon_smile.gif, o tym chlebku myślałam specjalnie dla przyjaciółki która jest alergikiem ale ona nie może pszenicy i paru innych produktów w tym jaj i cytrusów więc w wypiekach ma ograniczone pole manewru ale żyto to już tak. Miałam wrażenie więc że jest bezglutenowcem a tu proszę icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 7 Oct 2009, 21:54
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



nie jest , ale jeśli ma alergię na pszenicę ,a na żyto nie to można jeść żytnie wypieki

Ja ten chleb piekłam dla dziewczynki co ma celiakie i wtedy nie wolno nic , a nic co ma gluten
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mysza007
post 5 May 2010, 11:48
Post #10





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 5-May 10
Użytkownik nr: 21.633



Super przepis !Wielkie DZIEKI! anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 8 May 2010, 13:22
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(mysza007 @ 5 May 2010, 12:48 ) *
Super przepis !Wielkie DZIEKI! anbetung.gif

bardzo mi milo ,że przepis się przydaje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dwa.demonki
post 21 Feb 2011, 17:10
Post #12





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 6
Dołączył: 2-November 10
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 24.050



Eksperymentując z opublikowanym tu przepisem udało mi się ostatnio upiec taki oto chlebek bezglutenowy:

Załączony plik  bezglutenowy.jpg ( 175.4K ) Suma pobrań: 8


Użyłam drożdży, ponieważ na samych zakwasach chleb nie chciał za bardzo rosnąć.

Przepis:
* 120g zakwasu (2x60g kukurydzianego i ryżowego)
* 300g mieszanki mąk (150g skrobii kukurydzianej, 100g mąki z ryżu brązowego, 50g gryczanej)
* 210ml wody
* 0.5 łyżeczki gumy guar
* 6g soli
* 6g drożdży świeżych + łyżeczka cukru i mleka
* 1 łyżka oleju
* łyżka siemienia lnianego mielonego + łyżka nasion siemienia
* 0.5 szklanki wrzątku

Drożdże zasypałam cukrem i mlekiem . Siemię lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam do ostygnięcia. Następnie wymieszałam go z zakwasami i częścią wody, dodałam rozpuszczone drożdże. Mąki, skrobię, gumę guar i sól wymieszałam osobno i w małych porcjach wsypywałam do mieszanki zakwasowo-drożdżowej, mieszając po wsypaniu każdej porcji. Po wmieszaniu połowy wlałam resztę wody i mieszałam do zużycia całej mąki. Na końcu wmieszałam łyżkę oleju. Przelałam ciasto do formy 24.5x10cm, zakryłam folią, żeby nie wyschło i odstawiłam do wyrośnięcia (do ciepłego pieca). Przed pieczeniem posmarowałam z wierzchu oliwą, żeby nie wyschło (poprzednio zrobiła się gruba wyschnięta skóra, w ogóle nie zarumieniona). Piekłam w temperaturze opadającej (jak zwykły chleb) przez 40 minut, na ostatnie 10 minut wyciągnęłam chleb z foremki i przewróciłam do góry nogami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dwa.demonki
post 8 Mar 2011, 23:51
Post #13





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 6
Dołączył: 2-November 10
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 24.050



Co zrobić, żeby skórka była tak ładnie wypieczona? U mnie zawsze wysycha i robi się jasna skorupa, pomimo zakrywania folią w trakcie wyrastania, smarowania olejem i spryskiwania wodą w trakcie pieczenia... icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lilias
post 21 May 2011, 20:38
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 4
Dołączył: 25-December 09
Użytkownik nr: 19.293



http://www.bajaderki.pl/index.php?option=c...e&Itemid=32

udał mi się pierwszy w życiu bezglutenowy chlebek gryczano ryżowy. oczka jeszcze nie za wielkie bo młode zakwasy, ale smaczny. jest to na dzisiaj mój chlebek pocieszenie, bo zepsułam dwa chelbki żytnie z ziemniakami denknach.gif denknach.gif cluebat.gif

kolor fajny, smaczny, skórka ok. piekłam zgodnie z przepisem powyżej i polecam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 21 May 2011, 20:52
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Ano przepisy , są bardzo podobne do tego z pierwszego postu , bo Anię-Bajaderkę uczyłam takie chleby piec ja, a zakwas nauczyła nas robić nasza Mirabbelka knuddelz.gif
Bardzo się cieszę ,że chleb się udał , bo bezglutenowy najłatwiejszy nie jest , niestety
a jak z ziemniaki tak się nie udał ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lilias
post 21 May 2011, 21:22
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 4
Dołączył: 25-December 09
Użytkownik nr: 19.293



urósł ok. 1.5 raza, pod folią i ściereczką. w piekarniku podrósł trochę, a le potem opadł i skóra była oddzielona od miąższu olbrzymią dziurą. reszta to smętny zakalec. przepis zastosowałam, ale dodałam więcej wody bo nie magłam ciatsa wymieszać. i tak ło icon_sad.gif nie wyszło. nie zaglądałam, nie zmieniałąm temperatury, ale miałam tam miseczkę z wodą. już sama nie wiem co skopałam, ale mówią, że nadgorliwość gorsza faszyzmu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 22 May 2011, 08:12
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



hm , no nie wiem czemu tak , wyschnąć nie wyschnął bo i ściereczka i folia
Może taki dzień, hm nie mam pojęcia co mu zaszkodziło
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lilias
post 22 May 2011, 19:54
Post #18





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 4
Dołączył: 25-December 09
Użytkownik nr: 19.293



sie nie poddam. inne wychodziły, ziemniaczkowy też powinien kiedyś się udać icon_smile.gif a mnie ten bezglutenowy ośmielił i zakwas kukurydziany nastawiłam (oprócz gryczanego i ryżowego oczywiście ) icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nkamilos
post 24 Oct 2011, 10:46
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 30-September 11
Użytkownik nr: 34.649



Mam pytanie dla posiadaczek zakwasów bezglutenowych. Czy po ich zrobieniu (4-5 dniach)
przechowujecie je w lodówce? Przeczytałam gdzieś informację, że bezglutenowych się nie przechowuje
tylko od razu zużywa cały... gruebel_2.gif
Ponoć przestaje działać. Czy to prawda?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 24 Oct 2011, 12:37
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.131
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(nkamilos @ 24 Oct 2011, 11:46 ) *
Mam pytanie dla posiadaczek zakwasów bezglutenowych. Czy po ich zrobieniu (4-5 dniach)
przechowujecie je w lodówce? Przeczytałam gdzieś informację, że bezglutenowych się nie przechowuje
tylko od razu zużywa cały... gruebel_2.gif
Ponoć przestaje działać. Czy to prawda?

ja teraz nie używam ,ale miałam taki co miał z 3 miesiące i nie robiłam od nowa , choć w lodowce za długo go nie trzymałam raczej odświeżałam i trzymałam w cieple
ale ja dawno nie piekłam tego chleba , z 2 lata pewnie już
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd June 2018 - 21:51