- Lut 13, 2006
- 201
- 0
- 0

myślałam, że będą niedobre, a zniknęly w szybkim tempie
Suche składniki:
300g przesianej mąki
100 g miałkiego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru migdałowego,
sparzone, posiekane migdały (albo płatki) - tak z trzy łyżki
szczypta soli
maku - tak ok. 4- 5 łyzek (albo więcej jak ktoś chce)
mokre składniki:
1,5 szklanki maślanki (ja daję mrągowską)
50 ml oleju
2 roztrzepane jaja
no i jeszcze jagódki, malinki, czy co tam kto ma
Blaszkę na muffinki wysmarować masełkiem i oprószyć mąką albo kaszką manną (nie używam bułki tartej)
Suche składniki wspyać do mokrych.
Do foremek wlać porcję ciasta, wrzucic kilka jagód, przyryć drugą warstwą ciasta.
Siup do piekarnika na 170 C na pól godzinki.
Przepis - oprócz oczywiście podstawowego - inwencja własna, wyszło niespodziewanie dobre. Na wierzch miałamw planie powtykac po migdale, żeby ładnie wyglądały, ale mąż wziął i wyżarł.

Tak wyglądały:
