IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Lody śmietankowo -mleczne
Margot
post 15 Aug 2007, 15:04
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.330
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Lody śmietankowo -mleczne
Są bardzo śmietankowo mleczne ,smakują (przynajmniej mi jak te włoskie z pierwszych w Polsce automatów)
1 szklanka mleka-ja miałam ,,Zimne mleko" Robico
1 szklanka mleka w proszku-tetakie do gotowania ,nie granulowane
ok 400ml śmietanki 36%-dałam dwie z Piątnicy
cukier do smaku
Wymieszałam mleko(chłodne) z mlekiem w proszku ,przelałam przez sitko,dosłodziłam do smaku i wlałam śmietanke ,roztrzepałam trzepaczką rózgową ,kilka godzin chłodziłam
Ukręciłam w maszynie , potem mroziłam jeszcze w zamrażalniku
Pyszne ,ale na drugi raz chyba dam 30% śmietankę,żeby bardziej było czuć mleczność
Przydałoby się do polania trochę roztopionej czekolady
Ale nie zdążyłam icon_mrgreen.gif
Załączony plik  000_0695.jpg ( 640.23K ) Suma pobrań: 20


Załączony plik  000_0692.jpg ( 640.01K ) Suma pobrań: 7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 15 Aug 2007, 15:34
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Margot, bardzo fajnie wyglądają icon_smile.gif Może w ogóle dać mleko i śmietanę pół na pół? Bo one chyba nie powinny być takie bardzo kremowe?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Aug 2007, 15:38
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.330
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Są za bardzo kremowe ,a za mało ,jeszcze mleczne
Muszę popracować
Objętosciowo tego mleka z mlekiem w proszku do śmietanki to było prawie1:1
Ale chyba ta śmietanka może przy tłusta ,one utarły się na taki puch i nie zamarzają na kamień ,dalej były puszyste( nie wiem jakby było po nocy) po 3 godzinach w lodówce
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 20 Aug 2007, 15:04
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Robie bardzo podobnie ! Wychodza pyszne.
Daje nieco inne porporcje. Tzn pol litra mleka 3,2 % i maly kartonik smietanki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 24 May 2011, 08:17
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Margot, robiłaś te lody w innych proporcjach? Mam jeszcze dużo odtłuszczonego mleka w proszku i chcę dziś je zrobić, ale myślę że dam po szklance mleka, śmietany 30% i mleka w proszku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 24 May 2011, 08:20
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.330
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Dziuniu robiłam , tak jak piszesz po szklance mleka i śmietanki , były jeszcze bardziej mleczne , choć mi te kremowe chyba w sumie bardziej smakowały icon_mrgreen.gif gust się chyba mi zmienił
miałam nawet zdjęcie ,ale mi trojan okrutny pozjadał icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 24 May 2011, 08:22
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Ja jeszcze nie robiłam w ogóle takich z mlekiem w proszku, więc porównania nie mam, ale myślę, że dobre wyjdą icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 24 May 2011, 08:27
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.330
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(dziunia @ 24 May 2011, 09:22 ) *
Ja jeszcze nie robiłam w ogóle takich z mlekiem w proszku, więc porównania nie mam, ale myślę, że dobre wyjdą icon_smile.gif

Dziunia bo pyszne są , bardzo pyszne , tylko ja tak ot icon_mrgreen.gif piszę ,że wersja pierwsza jeszcze lepsza niż ta mocniej mleczna icon_mrgreen.gif ,ale obie urywają dolne partie ciała takie pyszne są icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 24 May 2011, 09:21
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



No urywa urywa fiesgrins.gif Własnie zakręciłam masę do chłodzenia, takie niezamrożone też doooobre lecker.gif Najbardziej pasuje mi ten wyczuwalny mleczny proszek icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 27 May 2011, 11:30
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Margot, ależ mnie te lody wciągnęły, znów wczoraj zrobiłam icon_redface.gif I małą modyfikację wprowadziłam, ubiłam śmietanę i delikatnie wymieszalam z masą mleczno-cukrową - dopiero kręciłam maszynką, efekt rewelacyjny, puszyste lody bez kryształków wody fiesgrins.gif Moja maszynka jednak nie napowietrzy masy dostatecznie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 27 May 2011, 15:32
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.330
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Dziuniu , po szklance mleka, mleka w proszku i szklance kremówki robisz?A wiesz ty połączyłaś 2 w jednym , puszystość i ta mleczność , ja też tak zrobię
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beata
post 12 Jun 2011, 18:37
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 440
Dołączył: 22-December 05
Skąd: szczecin
Użytkownik nr: 1.149



Ale sobie smaka narobiłam na te lody. Jutro musze kupić smietane 30%. Wkład od maszynki już sie mrozi,więc wieczorem bedą pyszne lody. Juz nie mogę się doczekać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lorraine
post 17 Jul 2011, 20:58
Post #13





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 29
Dołączył: 7-March 10
Użytkownik nr: 20.692



Za pierwszym razem robilam zgodnie z przepisem (tylko mleka dolalam wiecej troche) i byly pyszne icon_smile.gif
Za drugim razem okazalo sie ze nie mam kremowki mam tylko smietanke (slodka) 10 %.
Lodow jednak chcialo mi sie okrutnie.
Dalam wiec tej smietanki 10 % 2 szklanki, szklanke mleka w proszku i pare lyzek kremowki - resztke co mialam, potem stwierdzilam ze w zasadzie to zrobie waniliowe wiec dalam cukru waniliowego (wlasnej roboty) i ekstraktu waniliowego (tez wlasnego).
No i to byly najlepsze lody jakie do tej pory ukrecilam ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Russkaya
post 18 Nov 2011, 11:35
Post #14


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 113
Dołączył: 10-June 10
Użytkownik nr: 22.116



Dzięki za przepis! bussi.gif
Właśnie się mrożą, ale masa tak mi posmakowała, że nie mogłam się powstrzymać od wyjadania łyżeczką tudzież paluchem icon_wink.gif
Nie mogę doczekać się degustacji już gotowych! Ach, jak ja lubię mleko w proszku!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 18 Nov 2011, 13:42
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.330
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ja je uwielbiam , to smak pierwszych lodów włoskich z polskich automatów jest lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Abulinka
post 2 Dec 2011, 23:43
Post #16





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 79
Dołączył: 20-September 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 17.648



Te lody są SUPER icon_smile.gif Margot dziękuję za przepis bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
icz6
post 3 Dec 2011, 16:34
Post #17





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 87
Dołączył: 5-July 08
Skąd: Olsztyn
Użytkownik nr: 9.761



a jak nie mam maszyny do lodów, to mogę je też zrobić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 9 Dec 2011, 09:05
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.330
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



nie robiłam bez ,ale chyba można
Go to the top of the page
 
+Quote Post
larva95
post 23 Aug 2012, 17:17
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 14
Dołączył: 31-August 11
Użytkownik nr: 34.106



ja wzięłam po 1 szkl mleka,mleka w proszku i śmietanki(ubiłam ją) i 2/3 szkl cukru.Nie mam maszynki do lodów,więc profilaktycznie miksowałam masę 3 razy,ale myslę,że nawet raz,w środku mrożenia by wystarczył,żeby napowietrzyć masę,bo kryształków lodu nie powstało nic a nic. matko, przepyszne te lody,idealnie kremowe,gładkie,mleczne,takie jak w najlepszej cukierni(w sumie lepsze:) robiłam lody na żołtkach,ale pomimo wielokrotnego miksowania było duzo kryształków lodu,a lody zamarzały na kamień,więc mleko w proszku to kluczowy składnik.na jego podstawie spróbuję wykonać parę innych smaków,może zamiast mleka płynnego dać owocowe puree,albo szkl wody i kubek kwaśnej śmietany dla wyraźnego śmietankowego smaku,albo roztopić pół tabliczki gorzkiej czekolady,mmm,dziekuję za przepis icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 29 Aug 2012, 13:56
Post #20


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.980
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



Ojej ale fajne.
Chyba lecę do sklepu
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th February 2019 - 19:13