Lody śmietankowo -mleczne

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
Lody śmietankowo -mleczne
Są bardzo śmietankowo mleczne ,smakują (przynajmniej mi jak te włoskie z pierwszych w Polsce automatów)
1 szklanka mleka-ja miałam ,,Zimne mleko" Robico
1 szklanka mleka w proszku-tetakie do gotowania ,nie granulowane
ok 400ml śmietanki 36%-dałam dwie z Piątnicy
cukier do smaku
Wymieszałam mleko(chłodne) z mlekiem w proszku ,przelałam przez sitko,dosłodziłam do smaku i wlałam śmietanke ,roztrzepałam trzepaczką rózgową ,kilka godzin chłodziłam
Ukręciłam w maszynie , potem mroziłam jeszcze w zamrażalniku
Pyszne ,ale na drugi raz chyba dam 30% śmietankę,żeby bardziej było czuć mleczność
Przydałoby się do polania trochę roztopionej czekolady
Ale nie zdążyłam
icon_mrgreen.gif

000_0695.jpg

000_0692.jpg
 

Załączniki

  • 000_0695.jpg
    000_0695.jpg
    640.2 KB · Wyświetleń: 6
  • 000_0692.jpg
    000_0692.jpg
    640 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Margot, bardzo fajnie wyglądają
icon_smile.gif
Może w ogóle dać mleko i śmietanę pół na pół? Bo one chyba nie powinny być takie bardzo kremowe?
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
Są za bardzo kremowe ,a za mało ,jeszcze mleczne
Muszę popracować
Objętosciowo tego mleka z mlekiem w proszku do śmietanki to było prawie1:1
Ale chyba ta śmietanka może przy tłusta ,one utarły się na taki puch i nie zamarzają na kamień ,dalej były puszyste( nie wiem jakby było po nocy) po 3 godzinach w lodówce
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Robie bardzo podobnie ! Wychodza pyszne.
Daje nieco inne porporcje. Tzn pol litra mleka 3,2 % i maly kartonik smietanki.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Margot, robiłaś te lody w innych proporcjach? Mam jeszcze dużo odtłuszczonego mleka w proszku i chcę dziś je zrobić, ale myślę że dam po szklance mleka, śmietany 30% i mleka w proszku.
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
Dziuniu robiłam , tak jak piszesz po szklance mleka i śmietanki , były jeszcze bardziej mleczne , choć mi te kremowe chyba w sumie bardziej smakowały
icon_mrgreen.gif
gust się chyba mi zmienił
miałam nawet zdjęcie ,ale mi trojan okrutny pozjadał
icon_sad.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Ja jeszcze nie robiłam w ogóle takich z mlekiem w proszku, więc porównania nie mam, ale myślę, że dobre wyjdą
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
No urywa urywa
fiesgrins.gif
Własnie zakręciłam masę do chłodzenia, takie niezamrożone też doooobre
lecker.gif
Najbardziej pasuje mi ten wyczuwalny mleczny proszek
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Margot, ależ mnie te lody wciągnęły, znów wczoraj zrobiłam
icon_redface.gif
I małą modyfikację wprowadziłam, ubiłam śmietanę i delikatnie wymieszalam z masą mleczno-cukrową - dopiero kręciłam maszynką, efekt rewelacyjny, puszyste lody bez kryształków wody
fiesgrins.gif
Moja maszynka jednak nie napowietrzy masy dostatecznie.
 

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
Ale sobie smaka narobiłam na te lody. Jutro musze kupić smietane 30%. Wkład od maszynki już sie mrozi,więc wieczorem bedą pyszne lody. Juz nie mogę się doczekać
 

lorraine

Member
Mar 7, 2010
29
0
0
Za pierwszym razem robilam zgodnie z przepisem (tylko mleka dolalam wiecej troche) i byly pyszne
icon_smile.gif

Za drugim razem okazalo sie ze nie mam kremowki mam tylko smietanke (slodka) 10 %.
Lodow jednak chcialo mi sie okrutnie.
Dalam wiec tej smietanki 10 % 2 szklanki, szklanke mleka w proszku i pare lyzek kremowki - resztke co mialam, potem stwierdzilam ze w zasadzie to zrobie waniliowe wiec dalam cukru waniliowego (wlasnej roboty) i ekstraktu waniliowego (tez wlasnego).
No i to byly najlepsze lody jakie do tej pory ukrecilam ;)
 

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Dzięki za przepis!
bussi.gif

Właśnie się mrożą, ale masa tak mi posmakowała, że nie mogłam się powstrzymać od wyjadania łyżeczką tudzież paluchem
icon_wink.gif

Nie mogę doczekać się degustacji już gotowych! Ach, jak ja lubię mleko w proszku!
 

larva95

Member
Sie 31, 2011
14
0
0
ja wzięłam po 1 szkl mleka,mleka w proszku i śmietanki(ubiłam ją) i 2/3 szkl cukru.Nie mam maszynki do lodów,więc profilaktycznie miksowałam masę 3 razy,ale myslę,że nawet raz,w środku mrożenia by wystarczył,żeby napowietrzyć masę,bo kryształków lodu nie powstało nic a nic. matko, przepyszne te lody,idealnie kremowe,gładkie,mleczne,takie jak w najlepszej cukierni(w sumie lepsze:) robiłam lody na żołtkach,ale pomimo wielokrotnego miksowania było duzo kryształków lodu,a lody zamarzały na kamień,więc mleko w proszku to kluczowy składnik.na jego podstawie spróbuję wykonać parę innych smaków,może zamiast mleka płynnego dać owocowe puree,albo szkl wody i kubek kwaśnej śmietany dla wyraźnego śmietankowego smaku,albo roztopić pół tabliczki gorzkiej czekolady,mmm,dziekuję za przepis
icon_smile.gif