Mufinki ze śliwkami

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Przepis na mufinki z książki Kuchnia domowa Le cordon bleu.

450gr mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 gr brązowego cukru
2 jajka
250ml mleka
125g stopionego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromatu (ja dodałam cukier waniliowy)
8 śliwek drobno pokrojonych ( w orginale 150gr jagód)
cukier puder do posypania

Wymieszać suche składniki, jaja rozkłócić w mleku, roztopić i ostudzić masło. Do suchych składników wlać masę mleczną i masło , dodać śliwki, zamieszać. Napełniać wysmarowane masłem foremki do mufinek. Piec w 200 stopniach przez 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 

Załączniki

  • mufinki_ze__liwkami.JPG
    mufinki_ze__liwkami.JPG
    111 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajnie wyglądają, było tylko jedna przekroić, żeby można jej było zajrzeć do środka
fiesgrins.gif

Śliwki nie rozciapują się w cieście?
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki
icon_wink.gif

Spytam jeszcze czy to muffinki bardziej suche, czy z tych wilgotniejszych? Bo wyglądają mi na wilgotniejsze? W sumie to mam ochotę teraz na takie po piaskowych, którymi ostatnio się zajadałam
icon_lol.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
To są przepyszne muffinki
icon_smile.gif
Po prostu odjazd
icon_smile.gif
Dla mnie odkrycie roku i wskakują na mój number 1.
Pysiu dziękuję za przepis i proszę o wjęcej takich number 1
icon_smile.gif
bussi.gif


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Są przepyszne! Bardzo miękkie, wilgotne, ale nie rozciapane. Wyczuwalne skarmelizowane owoce, ciasto choć wydawało się rzadkie, zdołało je utrzymać. Rewelacja
icon_smile.gif
!