- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Pełnoziarniste muffiny z orzechami i bananami
To jest tłumaczenie Hazo
z strony
http://aynmark.blogspot.com/2007/08/blog-post.html
Przepis na 12-16 muffin
* 3/4 szklanki orzechów włoskich
* 1 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (z miękkich gatunków pszenicy - pastry whole wheat flour)
* 1/4 szklanki mąki żytniej
* 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/3 szklanki brązowego cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 szklanka kefiru
* 1/2 szklanki domowego sera wiejskiego (?? nie wiem jaki to może być. Ja dałabym ricottę. Dziś widziałam w "Na słodko", jak dodawała do muffinek właśnie ricottę)ja ,Margot
dałam taki serek wiejski ,taki ziarnisty
* 2 jajka
* 3 łyżki roztopionego masła
* duży banan pocięty w kostkę (1 szklanka)
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Natłuścić formy do muffinek.
Orzechy uprażyć, ostudzić i drobno posiekać.
W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki.
Osobno zmieszać mokre, dodać kawałki banana.
Są bardzo smaczne ,bardzo mokre
Połączyć suche z mokrymi, ale tylko do momentu, jak nie ma suchej mąki (20-25 ruchów łyżką)
Napełnić foremki do 3/4 wysokości (można trochę więcej), posypać grubym cukrem i otrębami, albo położyć na wierzch po połówce orzecha (wg uznania).
Piec 18-20 minut.
Z foremek wyjmować po 5 minutach. Podawać ciepłe. Można zamrozić.
Muffinki bardzo smaczne ,bardzo mokre,,bardzo kleją sie do papierka

To jest tłumaczenie Hazo

http://aynmark.blogspot.com/2007/08/blog-post.html
Przepis na 12-16 muffin
* 3/4 szklanki orzechów włoskich
* 1 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (z miękkich gatunków pszenicy - pastry whole wheat flour)
* 1/4 szklanki mąki żytniej
* 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/3 szklanki brązowego cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 szklanka kefiru
* 1/2 szklanki domowego sera wiejskiego (?? nie wiem jaki to może być. Ja dałabym ricottę. Dziś widziałam w "Na słodko", jak dodawała do muffinek właśnie ricottę)ja ,Margot

* 2 jajka
* 3 łyżki roztopionego masła
* duży banan pocięty w kostkę (1 szklanka)
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Natłuścić formy do muffinek.
Orzechy uprażyć, ostudzić i drobno posiekać.
W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki.
Osobno zmieszać mokre, dodać kawałki banana.
Są bardzo smaczne ,bardzo mokre
Połączyć suche z mokrymi, ale tylko do momentu, jak nie ma suchej mąki (20-25 ruchów łyżką)
Napełnić foremki do 3/4 wysokości (można trochę więcej), posypać grubym cukrem i otrębami, albo położyć na wierzch po połówce orzecha (wg uznania).
Piec 18-20 minut.
Z foremek wyjmować po 5 minutach. Podawać ciepłe. Można zamrozić.
Muffinki bardzo smaczne ,bardzo mokre,,bardzo kleją sie do papierka

