Pełnoziarniste muffiny z orzechami i bananami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Pełnoziarniste muffiny z orzechami i bananami
To jest tłumaczenie Hazo
bussi.gif
z strony
http://aynmark.blogspot.com/2007/08/blog-post.html

Przepis na 12-16 muffin


* 3/4 szklanki orzechów włoskich
* 1 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (z miękkich gatunków pszenicy - pastry whole wheat flour)
* 1/4 szklanki mąki żytniej
* 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/3 szklanki brązowego cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego

* 1 szklanka kefiru
* 1/2 szklanki domowego sera wiejskiego (?? nie wiem jaki to może być. Ja dałabym ricottę. Dziś widziałam w "Na słodko", jak dodawała do muffinek właśnie ricottę)ja ,Margot
icon_wink.gif
dałam taki serek wiejski ,taki ziarnisty
* 2 jajka
* 3 łyżki roztopionego masła
* duży banan pocięty w kostkę (1 szklanka)


Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Natłuścić formy do muffinek.

Orzechy uprażyć, ostudzić i drobno posiekać.
W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki.
Osobno zmieszać mokre, dodać kawałki banana.
Są bardzo smaczne ,bardzo mokre

Połączyć suche z mokrymi, ale tylko do momentu, jak nie ma suchej mąki (20-25 ruchów łyżką)

Napełnić foremki do 3/4 wysokości (można trochę więcej), posypać grubym cukrem i otrębami, albo położyć na wierzch po połówce orzecha (wg uznania).

Piec 18-20 minut.
Z foremek wyjmować po 5 minutach. Podawać ciepłe. Można zamrozić.
Muffinki bardzo smaczne ,bardzo mokre,,bardzo kleją sie do papierka
000_0717.jpg
000_0723.jpg
 

Załączniki

  • 000_0717.jpg
    000_0717.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 2
  • 000_0723.jpg
    000_0723.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 2

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ricotta jest dobra, gdyz bardzo latwo i dobrze laczy sie z reszta mokrych skladnikow.