IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Dżem brzoskwiniowo waniliowy, bez żelfiksu
dziunia
post 21 Aug 2007, 19:36
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



- 2 kg dość twardych brzoskwiń
- 1/2 szklanki cukru
- pół laski wanilii
- ok. 50 ml soku z cytryny

Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i zdjąć tyle skórki ile się da - z niedojrzałych skórka gorzej schodzi. Przekroić owoce na pół, przekręcić i rozdzielić, wyjąć pestkę i pokroić na ósemki, a potem na małe kawałki. Włożyć owoce do szerokiego garnka i posypać cukrem, odstawić na noc - rano powinny już pływać w soku. Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć ziarenka i włozyć razem ze skórką do dżemu, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 1/2 godziny. Wyjąć wanilę i zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać, zagotować i wkładac gorące do wyparzonych/wypieczonych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Cukru można dać więcej/ mniej, wszystko zależy od tego jak słodkie są owoce. Dżem ma kolor lekko burawy, nie tak brzoskwiniowy jak te ze sklepu ale w smaku jest o wiele lepszy i wychodzi dość gęsty, zresztą można go zagęścić dłużej gotując. Aha, jeśli jest mdławy to trzeba dodać więcej soku z cytryny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 21 Aug 2007, 19:40
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.466
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



O Dziuniu już mi sie podoba przepis ,bez żelfiksu i z odpowiednia ilością cukru ,i ta wanilia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 21 Aug 2007, 19:42
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



oj tak, nienawidze dzemow gdzie na kg owocow potrzeba kilo cukru icon_frown.gif
ja robie powidla sliwkowe gdzie tez daje mniej wiecej tyle cukru co w tym brzoskwiniowym...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga9999
post 21 Aug 2007, 23:07
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 974
Dołączył: 22-August 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 2.169



CYTAT(dziunia @ 21 Aug 2007, 20:36 ) *
Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo.


Niedługo czyli np 30 minut? Wybacz Dziuniu że zadaję takie pytania, ale to będą moje pierwsze prawdziwe konfitury.. lecker.gif

CYTAT(dziunia @ 21 Aug 2007, 20:36 ) *
zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać,

Rozumiem, że chodzi o to by nie zmiksować wszystkiego tak?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 21 Aug 2007, 23:19
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



CYTAT(aga9999 @ 22 Aug 2007, 00:07 ) *
Niedługo czyli np 30 minut? Wybacz Dziuniu że zadaję takie pytania, ale to będą moje pierwsze prawdziwe konfitury.. lecker.gif


Tak, około 30-40 minut, po prostu aż owoce będą wyraźnie miękkie


CYTAT(aga9999 @ 22 Aug 2007, 00:07 ) *
Rozumiem, że chodzi o to by nie zmiksować wszystkiego tak?

Pozdrawiam


Dokładnie o to chodzi, żeby były też kawałki a nie sam mus icon_smile.gif Chyba że wolisz taki gładki dżem, to zmiksuj cały icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 24 Aug 2007, 20:29
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Zrobiłam icon_smile.gif Podlałam go obficie rumem, bo mam fazę alkoholika. Mało czuć icon_cool.gif Jakoś niedużo mi go wyszło, pewnie chłopy w nocy podjadali.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 24 Aug 2007, 20:34
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



O, z rumem faktycznie będzie pyszny icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga9999
post 2 Sep 2007, 12:10
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 974
Dołączył: 22-August 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 2.169



CYTAT(dziunia @ 24 Aug 2007, 21:34 ) *
O, z rumem faktycznie będzie pyszny icon_mrgreen.gif


Właśnie się smaży. Ku mojemu zdziwieniu brzoskwinie przez noc bardzo zbrązowiały.
Z braku wanilii dałam esencję waniliową.

No zobacyzmy co z tego wyjdzie, nie mogę się doczekać.
Aha, jak bardzo niedojrzałe miały być te brzoskwinki? Zastanawiam się czy nie przegięłam icon_biggrin.gif
I jeszcze jedna sprawa skórka rzeczywiście schodziła dość opornie wię dłużej potrzymałam we wrzątku.

Dziunia a czemu ma służyć pozbycie się skórki?

Bosze.. pachnie bosko właśnie niuchnęłam :-P

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 2 Sep 2007, 14:54
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



CYTAT
Ku mojemu zdziwieniu brzoskwinie przez noc bardzo zbrązowiały.


tak, one brązowieją ale mi to nie przeszkadza bo dżem i tak ma brzoskwiniowy kolor, można w zasadzie od razu je gotować podlewając lekko wodą, ale wtedy dłużej trzeba odparowywać

CYTAT
Aha, jak bardzo niedojrzałe miały być te brzoskwinki? Zastanawiam się czy nie przegięłam


ja nie pisałam że mają być niedojrzałe, napisałam tylko że z niedojrzałych gorzej skórka schodzi icon_smile.gif

CYTAT
Dziunia a czemu ma służyć pozbycie się skórki?


można ją zostawić ale ja nie lubię bo ona się nie rozgotowuje zupełnie i zgrzyta potem w zębach icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga9999
post 2 Sep 2007, 14:58
Post #10


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 974
Dołączył: 22-August 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 2.169



CYTAT(dziunia @ 2 Sep 2007, 15:54 ) *
tak, one brązowieją ale mi to nie przeszkadza bo dżem i tak ma brzoskwiniowy kolor,


A czy ja napisałam że mi przeszkadza? icon_wink.gif Po prostu zdzwilo mnie to.

CYTAT(dziunia @ 2 Sep 2007, 15:54 ) *
ja nie pisałam że mają być niedojrzałe, napisałam tylko że z niedojrzałych gorzej skórka schodzi icon_smile.gif


aha i ze "dosc twarde brzoskwinie"..

W smaku są bombowe. Tak przynajmniej na swiezo. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 2 Sep 2007, 15:09
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



mnie też zdziwiło, że zbrązowiały, ale tracą większość tego brązu podczas gotowania icon_smile.gif
dość twarde nie znaczy że niedojrzałe icon_smile.gif chociaż z takich miękkich w sumie też będzie ok, tylko pewnie bardziej rozciapciane ale wtedy można nie miksować w ogóle icon_smile.gif
cieszę się że smakują icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga9999
post 2 Sep 2007, 23:23
Post #12


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 974
Dołączył: 22-August 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 2.169



CYTAT(dziunia @ 2 Sep 2007, 16:09 ) *
mnie też zdziwiło, że zbrązowiały, ale tracą większość tego brązu podczas gotowania icon_smile.gif
dość twarde nie znaczy że niedojrzałe icon_smile.gif chociaż z takich miękkich w sumie też będzie ok, tylko pewnie bardziej rozciapciane ale wtedy można nie miksować w ogóle icon_smile.gif
cieszę się że smakują icon_smile.gif


No moje były prawie tak twarde jak piłeczki tenisowe icon_biggrin.gif Ale słodkie!
Tak sobie myślę że gdyby te brzoskwinie potraktować sokiem cytrynowym na samym poczatku to moze bylyby zolte gruebel_2.gif
Choc rzeczywiscie w trakcie gotowania i juz w sloikach to brazowe nie sa.
Z 1kg wyszly mi 2 sloiczki. Po kolacji zostal tylko 1 lecker.gif
Jutro znowu robie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga9999
post 3 Sep 2007, 17:32
Post #13


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 974
Dołączył: 22-August 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 2.169



Załączony plik  IMG_5364.jpg ( 169.22K ) Suma pobrań: 17


No i fotka, może jeszcze się ktoś skusi...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
janie
post 4 Sep 2007, 06:54
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 899
Dołączył: 23-October 04
Skąd: Wroclaw
Użytkownik nr: 131



Dzięki Dziuniu, własnie tego mi było trzeba, bo zalegają mi owoce pod drzewkiem, nie bardzo ładne, jeść tez nikt już nie chce ... lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 4 Sep 2007, 12:37
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Janie, ale zazdroszczę własnego drzewka, u nas brzoskwinie po 5-6 zł/kg icon_mad.gif
A ja dzisiaj robię wersję z mango, miałam kilo brzoskwiń, dwie nektarynki i dwa mango, zasypalam cukrem i zaraz będę smażyc icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
villanelle
post 4 Sep 2007, 14:21
Post #16


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.286
Dołączył: 29-January 06
Skąd: Przeworsk
Użytkownik nr: 1.300



CYTAT(aga9999 @ 3 Sep 2007, 18:32 ) *
Załączony plik  IMG_5364.jpg ( 169.22K ) Suma pobrań: 17


No i fotka, może jeszcze się ktoś skusi...


Aż mi w brzuszku zaczęło burczeć icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dorota_s1
post 4 Sep 2007, 19:03
Post #17


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 890
Dołączył: 13-March 07
Skąd: Katowice
Użytkownik nr: 3.440



A no widzicie, a ja dopiero teraz zaglądam do cc bo nie miałam netu kilka dni , a rano zrobiłam dżem, ale bez wanilii , dodałam trochę cynamonu i trochę imbiru. Tak mnie natchnęło na imbir i cynamon bo się przeziębienia w rodzinie zaczęły.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 5 Sep 2007, 10:13
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Czegoś mi w tym z mango brakuje gruebel_2.gif chyba cytryny więcej dodam. No i dzisiaj wersja następna - z ananasem mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Boshka
post 5 Sep 2007, 10:21
Post #19


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.400
Dołączył: 23-August 06
Skąd: Londyn
Użytkownik nr: 2.183



Robil ktos z nektarynkami zamiast z brzoskwiniami? (sie len mi wlaczyl icon_mrgreen.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Sep 2007, 11:03
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.466
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Dziuniu zrobiłam są ....hm połowe nie ma i to mówi samo za siebie
Porostu pyszny jest
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 6th December 2019 - 21:52