- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
- 2 kg dość twardych brzoskwiń
- 1/2 szklanki cukru
- pół laski wanilii
- ok. 50 ml soku z cytryny
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i zdjąć tyle skórki ile się da - z niedojrzałych skórka gorzej schodzi. Przekroić owoce na pół, przekręcić i rozdzielić, wyjąć pestkę i pokroić na ósemki, a potem na małe kawałki. Włożyć owoce do szerokiego garnka i posypać cukrem, odstawić na noc - rano powinny już pływać w soku. Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć ziarenka i włozyć razem ze skórką do dżemu, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 1/2 godziny. Wyjąć wanilę i zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać, zagotować i wkładac gorące do wyparzonych/wypieczonych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Cukru można dać więcej/ mniej, wszystko zależy od tego jak słodkie są owoce. Dżem ma kolor lekko burawy, nie tak brzoskwiniowy jak te ze sklepu ale w smaku jest o wiele lepszy i wychodzi dość gęsty, zresztą można go zagęścić dłużej gotując. Aha, jeśli jest mdławy to trzeba dodać więcej soku z cytryny.
- 1/2 szklanki cukru
- pół laski wanilii
- ok. 50 ml soku z cytryny
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i zdjąć tyle skórki ile się da - z niedojrzałych skórka gorzej schodzi. Przekroić owoce na pół, przekręcić i rozdzielić, wyjąć pestkę i pokroić na ósemki, a potem na małe kawałki. Włożyć owoce do szerokiego garnka i posypać cukrem, odstawić na noc - rano powinny już pływać w soku. Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć ziarenka i włozyć razem ze skórką do dżemu, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 1/2 godziny. Wyjąć wanilę i zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać, zagotować i wkładac gorące do wyparzonych/wypieczonych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Cukru można dać więcej/ mniej, wszystko zależy od tego jak słodkie są owoce. Dżem ma kolor lekko burawy, nie tak brzoskwiniowy jak te ze sklepu ale w smaku jest o wiele lepszy i wychodzi dość gęsty, zresztą można go zagęścić dłużej gotując. Aha, jeśli jest mdławy to trzeba dodać więcej soku z cytryny.