Dżem brzoskwiniowo waniliowy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
- 2 kg dość twardych brzoskwiń
- 1/2 szklanki cukru
- pół laski wanilii
- ok. 50 ml soku z cytryny

Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i zdjąć tyle skórki ile się da - z niedojrzałych skórka gorzej schodzi. Przekroić owoce na pół, przekręcić i rozdzielić, wyjąć pestkę i pokroić na ósemki, a potem na małe kawałki. Włożyć owoce do szerokiego garnka i posypać cukrem, odstawić na noc - rano powinny już pływać w soku. Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć ziarenka i włozyć razem ze skórką do dżemu, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 1/2 godziny. Wyjąć wanilę i zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać, zagotować i wkładac gorące do wyparzonych/wypieczonych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Cukru można dać więcej/ mniej, wszystko zależy od tego jak słodkie są owoce. Dżem ma kolor lekko burawy, nie tak brzoskwiniowy jak te ze sklepu ale w smaku jest o wiele lepszy i wychodzi dość gęsty, zresztą można go zagęścić dłużej gotując. Aha, jeśli jest mdławy to trzeba dodać więcej soku z cytryny.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
oj tak, nienawidze dzemow gdzie na kg owocow potrzeba kilo cukru
icon_frown.gif

ja robie powidla sliwkowe gdzie tez daje mniej wiecej tyle cukru co w tym brzoskwiniowym...
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
dziunia @ 21 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=566514Smażyć na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo.
Niedługo czyli np 30 minut? Wybacz Dziuniu że zadaję takie pytania, ale to będą moje pierwsze prawdziwe konfitury..
lecker.gif


dziunia @ 21 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=566514zmiksować żyrafą/malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu, wymieszać,
Rozumiem, że chodzi o to by nie zmiksować wszystkiego tak?

Pozdrawiam
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
aga9999 @ 22 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=566622Niedługo czyli np 30 minut? Wybacz Dziuniu że zadaję takie pytania, ale to będą moje pierwsze prawdziwe konfitury..
lecker.gif
Tak, około 30-40 minut, po prostu aż owoce będą wyraźnie miękkie


aga9999 @ 22 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=566622Rozumiem, że chodzi o to by nie zmiksować wszystkiego tak?

Pozdrawiam
Dokładnie o to chodzi, żeby były też kawałki a nie sam mus
icon_smile.gif
Chyba że wolisz taki gładki dżem, to zmiksuj cały
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zrobiłam
icon_smile.gif
Podlałam go obficie rumem, bo mam fazę alkoholika. Mało czuć
icon_cool.gif
Jakoś niedużo mi go wyszło, pewnie chłopy w nocy podjadali.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
dziunia @ 24 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=568700O, z rumem faktycznie będzie pyszny
icon_mrgreen.gif
Właśnie się smaży. Ku mojemu zdziwieniu brzoskwinie przez noc bardzo zbrązowiały.
Z braku wanilii dałam esencję waniliową.

No zobacyzmy co z tego wyjdzie, nie mogę się doczekać.
Aha, jak bardzo niedojrzałe miały być te brzoskwinki? Zastanawiam się czy nie przegięłam
icon_biggrin.gif

I jeszcze jedna sprawa skórka rzeczywiście schodziła dość opornie wię dłużej potrzymałam we wrzątku.

Dziunia a czemu ma służyć pozbycie się skórki?

Bosze.. pachnie bosko właśnie niuchnęłam :p

Pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
CYTATKu mojemu zdziwieniu brzoskwinie przez noc bardzo zbrązowiały.
tak, one brązowieją ale mi to nie przeszkadza bo dżem i tak ma brzoskwiniowy kolor, można w zasadzie od razu je gotować podlewając lekko wodą, ale wtedy dłużej trzeba odparowywać

CYTATAha, jak bardzo niedojrzałe miały być te brzoskwinki? Zastanawiam się czy nie przegięłam
ja nie pisałam że mają być niedojrzałe, napisałam tylko że z niedojrzałych gorzej skórka schodzi
icon_smile.gif


CYTATDziunia a czemu ma służyć pozbycie się skórki?
można ją zostawić ale ja nie lubię bo ona się nie rozgotowuje zupełnie i zgrzyta potem w zębach
icon_mrgreen.gif
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
dziunia @ 2 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574549tak, one brązowieją ale mi to nie przeszkadza bo dżem i tak ma brzoskwiniowy kolor,
A czy ja napisałam że mi przeszkadza?
icon_wink.gif
Po prostu zdzwilo mnie to.

dziunia @ 2 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574549ja nie pisałam że mają być niedojrzałe, napisałam tylko że z niedojrzałych gorzej skórka schodzi
icon_smile.gif
aha i ze "dosc twarde brzoskwinie"..

W smaku są bombowe. Tak przynajmniej na swiezo.
icon_biggrin.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
mnie też zdziwiło, że zbrązowiały, ale tracą większość tego brązu podczas gotowania
icon_smile.gif

dość twarde nie znaczy że niedojrzałe
icon_smile.gif
chociaż z takich miękkich w sumie też będzie ok, tylko pewnie bardziej rozciapciane ale wtedy można nie miksować w ogóle
icon_smile.gif

cieszę się że smakują
icon_smile.gif
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
dziunia @ 2 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574560mnie też zdziwiło, że zbrązowiały, ale tracą większość tego brązu podczas gotowania
icon_smile.gif

dość twarde nie znaczy że niedojrzałe
icon_smile.gif
chociaż z takich miękkich w sumie też będzie ok, tylko pewnie bardziej rozciapciane ale wtedy można nie miksować w ogóle
icon_smile.gif

cieszę się że smakują
icon_smile.gif
No moje były prawie tak twarde jak piłeczki tenisowe
icon_biggrin.gif
Ale słodkie!
Tak sobie myślę że gdyby te brzoskwinie potraktować sokiem cytrynowym na samym poczatku to moze bylyby zolte
gruebel_2.gif

Choc rzeczywiscie w trakcie gotowania i juz w sloikach to brazowe nie sa.
Z 1kg wyszly mi 2 sloiczki. Po kolacji zostal tylko 1
lecker.gif

Jutro znowu robie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Dzięki Dziuniu, własnie tego mi było trzeba, bo zalegają mi owoce pod drzewkiem, nie bardzo ładne, jeść tez nikt już nie chce ...
lecker.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Janie, ale zazdroszczę własnego drzewka, u nas brzoskwinie po 5-6 zł/kg
icon_mad.gif

A ja dzisiaj robię wersję z mango, miałam kilo brzoskwiń, dwie nektarynki i dwa mango, zasypalam cukrem i zaraz będę smażyc
icon_smile.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
A no widzicie, a ja dopiero teraz zaglądam do cc bo nie miałam netu kilka dni , a rano zrobiłam dżem, ale bez wanilii , dodałam trochę cynamonu i trochę imbiru. Tak mnie natchnęło na imbir i cynamon bo się przeziębienia w rodzinie zaczęły.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Czegoś mi w tym z mango brakuje
gruebel_2.gif
chyba cytryny więcej dodam. No i dzisiaj wersja następna - z ananasem
mniam.gif