- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Dżem skandynawski
Nie wiem czemu taka nazwa ,a dżem pyszny i w mojej wersji bez cukru
1 kg jabłek
1 kg śliwek
1kg gruszek
ew -jak ktoś musi
cukier do smaku
Jabłka i gruszki obrać ,usunąć komory nasienne,śliwki wypestkować ,wrzucić do garnka ,podlać odrobina wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować ,odkryć
i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec
Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych
Nałożyć do słoików i pasteryzować z 20-25 minut
Oczywiście smak zależy od owoców z tych letnich jest bardziej kwaskowy ,a z jesiennych bardziej mięsisty ,słodszy
Nie wiem czemu taka nazwa ,a dżem pyszny i w mojej wersji bez cukru
1 kg jabłek
1 kg śliwek
1kg gruszek
ew -jak ktoś musi

Jabłka i gruszki obrać ,usunąć komory nasienne,śliwki wypestkować ,wrzucić do garnka ,podlać odrobina wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować ,odkryć
i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec
Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych
Nałożyć do słoików i pasteryzować z 20-25 minut
Oczywiście smak zależy od owoców z tych letnich jest bardziej kwaskowy ,a z jesiennych bardziej mięsisty ,słodszy
Ostatnią edycję dokonał moderator: