Ciasto serowo - makowe z kulkami orzechowymi

MonikaK

Member
Sie 14, 2007
6
0
0
Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki
10 dag margaryny
7 dag cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia

Mak:

30 dag maku sparzonego i 3 krotnie zmielonego
10 dag masła
20 dag cukru pudru
3 jaja
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka proszku do pieczenia

Ser:

75 dag sera 3 krotnie mielonego
20 dag cukru pudru
14 dag masła
1 łyżka proszku do pieczenia
4 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Kulki orzechowe:

1 szklanka gęstej śmietany
30 dag mielonych orzechów
3 łyżki cukru pudru
bakalie

Dodatkowo powidło śliwkowe

Wykonanie:

Dużą blachę (27 /40 ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrobić ciasto, wyłożyć na blachę, posmarować powidłem.

Mak:

Żółtka ucierać z masłem i cukrem pudrem, dodawać mak i resztę składników.
Z białek ubić pianę, dodać do maku mieszając łyżką nie mikserem.

Ser:

Ser utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami.
Dodać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Z białek ubić pianę, połączyć z masą serową mieszając łyżką.

Kulki:

Składniki wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha.


Wykonanie:

Na ciasto wlać masę makową.
Następnie układać kulki obok siebie na całej powierzchni.
Na wierzch wyłożyć masę serową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec ok. 1,45 godz. w temperaturze 160

zdjecie.jpg zdjecie1.jpg
 

Załączniki

  • zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    16.3 KB · Wyświetleń: 4
  • zdjecie1.jpg
    zdjecie1.jpg
    15.4 KB · Wyświetleń: 4

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Od razu byłam pewna, że je już gdzieś widziałam:
icon_smile.gif

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis17279.html
Zapowiada się bardzo smacznie...
icon_smile.gif
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Ale wypróbowałaś go?
 

MonikaK

Member
Sie 14, 2007
6
0
0
Alice ten przepis jest tam zamieszczony przeze mnie, zdjęcia też są mojego autorstwa, piekę ten placek zawsze na Boże Narodzenie i czasami na specjalne zamówienie u gości ;))
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Aaaa, najmocniej przepraszam za nietakt. Nie zwróciłam uwagi na autora.
icon_redface.gif

Bo ja raczej nieufna jestem w stosunku do przepisów nie wypróbowanych przez uzytkowników tego forum. A ten wyglądał ciekawie, więc tylko kwestia czy ktoś go wypróbował pozostała...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
I zrobiłam. Nigdy nie lubiłam takich przekładańców piekłam nie dla siebie ale jak spróbowałam... totalne zaskoczenie smaczne pyszne wilgotne jak ktoś lubi wiśnie, mak, ser i orzechy to polecam. Tylko następnym razem będę piekła ciut krócej bo spód mi się troszkę przyrumienił ale może to wina piekarnika.
 

basia12

Member
Kwi 13, 2011
1
0
0
Witam serdecznie,

Jestem tu nowa i
...
jestem pod wrażeniem przepisu, zapowiada sie wspaniale!
gratuluję umiejętności na pewno sama spróbuje upiec to cudo.
icon_smile.gif