Conchiglioni ripieni

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
przepis znaleziony i przetlumaczony dla Buki, ktora to go zrobila i ponoc jej smakowalo
icon_wink.gif

jako ze ja akurat mam czas, to wpisuje, a Buka nam pozniej dopisze slow kilka
icon_wink.gif

a przepis oryginalny tutaj : http://dituttodipiu.canalblog.com/archives...07/3366684.html

Na 4 osoby

Ok. 10 Conchiglioni na osobe

Sos : 1 litr sosu pomidorowego, ok. 10 czarnych oliwek, 1 cebula, 1 zabek czosnku, lisc laurowy, tymianek, oliwa z oliwek, sol, pieprz

Farsz : 1 kromka chleba, mleko, oliwa z oliwek, kilka ladnych szypulek brokulu (w oryginalnym przepisie nie pisze ile wagowo…), 200g ricotty krowiej, sol, galka muszk., parmezan

Muszle ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic

Na sos : poddusic w oliwie posiek. czosnek + posiekana cebula + lisc laurowy + tymianek
Po kilku min. dodac sos pomidorowy; wszystko razem dusic ok. 20 min. Doprawic do smaku, dodac oliwki pokrojone w cienkie plasterki / krazki ; zachowac w cieple

Pokroic chleb na male kawaleczki, wlozyc do miseczki i zalac odrobina mleka i oliwy, zostawic do nasiakniecia; ugotowac brokuly (bez zbyt twardych czesci) w osolonej wodzie 3-4 min.
Nastepnie zmiksowac namoczony chleb + brokuly + ricotte + 2 lyzki parmezanu ; posolic, dodac galke muszk.

Nadziac kazda muszle tym farszem ; na dno naczynia zaroodpornego wlac przygotowany sos pomidorowy, ulozyc na nim muszle, posypac parmezanem i zapiec 20 min w 200°
Podawac dobrze cieple !

Smacznego!!!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Robiłam je tydzień temu i bardzo smakowały moim gościom i mnie. Do farszu dodałam kromki domowego chleba prowansalskiego oraz czosnek, ale ja go dodaje wszędzie, gdzie się da. Oprócz tego, że pyszne, to jeszcze bardzo kolorowe.
lecker.gif

Beatko
bussi.gif
za przepis.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy