- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
przepis znaleziony i przetlumaczony dla Buki, ktora to go zrobila i ponoc jej smakowalo
jako ze ja akurat mam czas, to wpisuje, a Buka nam pozniej dopisze slow kilka
a przepis oryginalny tutaj : http://dituttodipiu.canalblog.com/archives...07/3366684.html
Na 4 osoby
Ok. 10 Conchiglioni na osobe
Sos : 1 litr sosu pomidorowego, ok. 10 czarnych oliwek, 1 cebula, 1 zabek czosnku, lisc laurowy, tymianek, oliwa z oliwek, sol, pieprz
Farsz : 1 kromka chleba, mleko, oliwa z oliwek, kilka ladnych szypulek brokulu (w oryginalnym przepisie nie pisze ile wagowo…
, 200g ricotty krowiej, sol, galka muszk., parmezan
Muszle ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic
Na sos : poddusic w oliwie posiek. czosnek + posiekana cebula + lisc laurowy + tymianek
Po kilku min. dodac sos pomidorowy; wszystko razem dusic ok. 20 min. Doprawic do smaku, dodac oliwki pokrojone w cienkie plasterki / krazki ; zachowac w cieple
Pokroic chleb na male kawaleczki, wlozyc do miseczki i zalac odrobina mleka i oliwy, zostawic do nasiakniecia; ugotowac brokuly (bez zbyt twardych czesci) w osolonej wodzie 3-4 min.
Nastepnie zmiksowac namoczony chleb + brokuly + ricotte + 2 lyzki parmezanu ; posolic, dodac galke muszk.
Nadziac kazda muszle tym farszem ; na dno naczynia zaroodpornego wlac przygotowany sos pomidorowy, ulozyc na nim muszle, posypac parmezanem i zapiec 20 min w 200°
Podawac dobrze cieple !
Smacznego!!!

jako ze ja akurat mam czas, to wpisuje, a Buka nam pozniej dopisze slow kilka

a przepis oryginalny tutaj : http://dituttodipiu.canalblog.com/archives...07/3366684.html
Na 4 osoby
Ok. 10 Conchiglioni na osobe
Sos : 1 litr sosu pomidorowego, ok. 10 czarnych oliwek, 1 cebula, 1 zabek czosnku, lisc laurowy, tymianek, oliwa z oliwek, sol, pieprz
Farsz : 1 kromka chleba, mleko, oliwa z oliwek, kilka ladnych szypulek brokulu (w oryginalnym przepisie nie pisze ile wagowo…
Muszle ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic
Na sos : poddusic w oliwie posiek. czosnek + posiekana cebula + lisc laurowy + tymianek
Po kilku min. dodac sos pomidorowy; wszystko razem dusic ok. 20 min. Doprawic do smaku, dodac oliwki pokrojone w cienkie plasterki / krazki ; zachowac w cieple
Pokroic chleb na male kawaleczki, wlozyc do miseczki i zalac odrobina mleka i oliwy, zostawic do nasiakniecia; ugotowac brokuly (bez zbyt twardych czesci) w osolonej wodzie 3-4 min.
Nastepnie zmiksowac namoczony chleb + brokuly + ricotte + 2 lyzki parmezanu ; posolic, dodac galke muszk.
Nadziac kazda muszle tym farszem ; na dno naczynia zaroodpornego wlac przygotowany sos pomidorowy, ulozyc na nim muszle, posypac parmezanem i zapiec 20 min w 200°
Podawac dobrze cieple !
Smacznego!!!