Masa a'la straciatella

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam właśnie do tortu, inspiracją był przepis na masę kokosową, bo drobnych zmianach wyszła pycha masa. Miała być czekoladowa, ale raczej straciatelli ma smak.

Na przełożenie dwukrotne tortu potrzebujemy:

600 g śmietany 18%
200 g czekolady gorzkiej (ja użyłam czekolady do zastosowań kulinarnych 70% kakao)
2 opakowania Śnieżki

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Śnieżkę ubijamy na śmietanie, dodajemy po łyżce zimnej czekolady
icon_mrgreen.gif


Masa wygląda tak: (tu rozsmarowana na torcie)
S6300022.JPG
 

Załączniki

  • S6300022.JPG
    S6300022.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 2

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja też robiłam tak masę czekoladową do tortu, dopóki nie odkryłam, że do rozpuszczanej czekolady można dodawać po trochu śmietanki, aż powstanie czekoladowa śmietana, i taką można schłodzić i ubic, i powstanie klasyczny ganache, a za to bez kawałeczków czekolady w masie
icon_smile.gif

pyszna, polecam
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie mi najbardziej odpowiadają te kawałeczki czekolady
lecker.gif
 

Jagodka1

Member
Maj 20, 2007
6
0
0
Witam bardzo serdecznie,

tego sposobu jeszcze nie probowalam, ale bardzo chetnie to "niedociagniecie" nadrobie
icon_biggrin.gif


Ja natomiast wykorzystuje w torcie "After Eight" troszke inny sposob laczenia smietany i czekolady. Mianowicie:
podgrzewam smietanke z czekoladkami (do rozpuszczenia czekoladek) Wystudzony plyn ubijam ze sniezkami. Tez jest wysmienite.

Pozdrawiam bardzo serdecznie
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
icon_mrgreen.gif
dance.gif
dance.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Śnieżka to bita śmietana w proszku.
 

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0
Powiedzcie mi proszę,czy jeśli zrobię jutro rano,tort "przegryzie się " do popołudnia?Miałam zrobić dziś,ale z przyczyn obiektywnych,było to nie możliwe.Upiekłam biszkopt jasny,elegancko wyrósł,czym nasączyć?Zawsze robiłam nasączenie z wody, cukru ,cytryny,spirytusu,i zapachu.Co mi radzicie?Córcia OLA ma jutro 10 urodziny,same rozumiecie??????



Jeszcze jedno pytanko:36% nada się,czy nie bardzo?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Myślę, że możesz spokojnie robić rano
icon_lol.gif


Co do śmietany to nie robiłam tej masy z 36%
icon_rolleyes.gif


A nasączyć możesz sokiem jakimś
icon_wink.gif
jasnym, żeby biszkopt nie zmienił koloru. Używam najczęściej soku z ananasa w puszce (czy brzoskwini, mandarynek), ale możesz też użyć sok taki do picia i ewentualnie z wodą rozrobić.
 

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0

Załączniki

  • DSCN8488.JPG
    DSCN8488.JPG
    659.9 KB · Wyświetleń: 0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja daję 18% jaką mam w lodówce
icon_mrgreen.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ta masa zastyga? Łatwo się kroi? Robiłam kiedyś ganache (ale na 30%) i ładnie zastygło, pięknie się kroiło. Tu jest tak samo?