Pasztet z cukinii i wątróbek drobiowych

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Pasztet z cukinii i wątróbek drobiowych

Inspiracją był przepis Appetity znaleziony na WŻ, ale go trochę zmieniłam:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis24940.html


Składniki:
4 szklanki cukinii startej na tarce
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
30 dag wątróbki drobiowej ( np. indyczej)
30 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
2 cebule
1/2 szklanki oleju
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, zioła rustykalne Kotanyi (sól morska, rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon)

Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i pieczarki posiekać. Zagotować wodę, wrzucając do niej liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Do wrzątku włożyć wątróbkę, gotować 5 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Cebulę z czosnkiem i pieczarki poddusić na kilku łyżkach oleju. Cukinię, ser, wątróbkę, pieczarki i cebulę z czosnkiem zemleć w maszynce do mięsa. Do otrzymanej masy dodać tartą bułkę, olej i całe jajka. Dodać przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Przygotować 2 foremki keksowe o długości 25 cm - dobrze je natłuścić i posypać bułką tartą. Wyłożyć i wyrównać masę. Piec około 50 - 60 minut w temp 180 stopni.

Robiłam też wersję bez wątróbki, z samymi pieczarkami, jednak z wątróbką wydaje mi się smaczniejsza .
icon_smile.gif

pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych1.jpg
pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych2.jpg
pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych.jpg
 

Załączniki

  • pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych.jpg
    pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych.jpg
    37.1 KB · Wyświetleń: 7
  • pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych1.jpg
    pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych1.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 5
  • pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych2.jpg
    pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowych2.jpg
    29.8 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
To żółte to ser??
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Arabeska @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578132Joanno - koniecznie musze zrobić i ten pasztet. Wygląda rewelacyjnie
icon_smile.gif
Polecam serdecznie. Jest naprawdę smaczny.
icon_smile.gif

Dziś mam zamiar zrobić następną porcję - już kupiłam indyczą wątróbkę.

Johasia @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578217To żółte to ser??
Nie, to żółta cukinia.
icon_smile.gif
Ser to te białawe cętki.
icon_smile.gif

cukinie_z_dzia_ki.jpg
Te właśnie przed chwilą przywiozłam z działki.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • cukinie_z_dzia_ki.jpg
    cukinie_z_dzia_ki.jpg
    32.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Właśnie mam tzw.fazę na wątróbkę
lecker.gif


Joanno, jak myślisz, czy odciśnięcie cukinii z soku i radykalne zmniejszenie ilości tartej bułki będzie dobrym pomysłem
gruebel_2.gif

Jutro chciałabym zrobić ...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Też cały dzień kombinuję, co by tu zrobić, by zmniejszyć ilość tej tartej bułki...
icon_smile.gif

Dziś planuję dać więcej pieczarek ( 450 g) i więcej wątróbki ( 500 g) kosztem jednej szklanki bułki. Chcę też dodać trochę mojej ulubionej fety i jeszcze jedno jajko.
Surowa nie posolona młoda cukinia ( kurżetka) niemal nie puszcza soku, więc może by ją faktycznie wcześniej posolić i odcisnąć? Lub nawet poddusić na odrobinie oliwy?
gruebel_2.gif

Hmm.....
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Ja bym ją odcisnęła i lekko podprażyła na patelni
mniam.gif

Chyba będę eksperymentować jutro...
lecker.gif

Wydaje mi się, że zwiększenie ilości pieczarek niestety nie zastąpi bułki, nie wiem, może się mylę...
O, jakby dać trochę otrębów albo zarodków pszennych - co myślisz ?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
flamenco @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578437Ja bym ją odcisnęła i lekko podprażyła na patelni
mniam.gif

Chyba będę eksperymentować jutro...
lecker.gif

Wydaje mi się, że zwiększenie ilości pieczarek niestety nie zastąpi bułki, nie wiem, może się mylę...
O, jakby dać trochę otrębów albo zarodków pszennych - co myślisz ?
Ja poszłam za ciosem i właśnie duszę cukinię...
icon_smile.gif

Otręby i zarodki pszenne to super pomysł!
daumen.gif
Też go zastosuję!
icon_smile.gif

Zamiast bułki będzie jajko i feta. I może trochę surowej utartej na tarce marchewki. Zawsze dodaje troszkę marchewki, fetę (lub zwykły biały ser) do kotletów mielonych zamiast bułki. Świetnie wiążą mięso i dodają mu soczystości.
icon_smile.gif
Jak znajdę zdjęcie takiego kotleta, to wkleję.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Jest:
kotleciki_z_fet_.jpg
To kotleciki z chudej kurczaczej piersi, z fetą, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
 

Załączniki

  • kotleciki_z_fet_.jpg
    kotleciki_z_fet_.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Dzięki za komplement...
icon_redface.gif

W piekarniku siedzi właśnie mój dzisiejszy eksperyment...
icon_smile.gif

Sama jestem ciekawa, co mi wyszło...
icon_smile.gif

Jutro zdam relację. Może Ci w czymś pomoże.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Wygląda na to, że się udało.
icon_smile.gif
Jest jeszcze zbyt ciepły na to, by go wyjmować z formy i kroić, ale już widać, że ma zwartą konsystencję.
icon_smile.gif

Dałam 6 szklanek surowej cukinii, którą potem poddusiłam na odrobinie oliwy, 250 g fety, około 100 g sera żółtego, 2 utarte średnie marchewki, 4 jajka, a zamiast bułki - po pół szklanki zarodków pszennych i otrębów.
Z przypraw dodatkowo trochę świeżych listków tymianku, garść pietruszki i duuużo czosnku.
pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowychII.jpg
Flamenco - dzięki za "burzę mózgów"
icon_wink.gif
i inspiracje!
anbetung.gif
cvety.gif
 

Załączniki

  • pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowychII.jpg
    pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowychII.jpg
    33.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Joanno...jaki piekny pasztet...pachnie i bardzo mnie kusi!!!
Koniecznie musze sprobowac, mam tylko klopot....awarie maszyny do mielenia....niestey skazana jestem na czekanie...dwa tyg. z pewnoscia...grrr!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
tatter @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578765Joanno...jaki piekny pasztet...pachnie i bardzo mnie kusi!!!
Koniecznie musze sprobowac, mam tylko klopot....awarie maszyny do mielenia....niestey skazana jestem na czekanie...dwa tyg. z pewnoscia...grrr!
Znam ten ból - też niedawno zakończyła żywot moja wiekowa maszynka do mięsa. Okazało się, że już nie produkują do niej części, więc musiałam kupić nową.
A pasztet jest naprawdę smaczny, a do tego pozwala zutylizować sporo cukinii, która mnoży się w moim ogródku bez opamiętania...
icon_smile.gif
icon_wink.gif
Rodzina niedługo się pewnie zbuntuje jak ten robaczek z wierszyka, co miał już dosyć jabłek...
icon_wink.gif
Ale mam na nich sposób - jako alternatywę cukinii zaproponuję brokuły....
zahnlos.gif


Cinka @ 8 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578798Z podduszoną cukinią i podgotowaną wątróbką myślę że świetnie da sobie radę blender albo malakser
icon_smile.gif


A przepis kuszący mocno...
Trzeba czasem ulec pokusie....
icon_wink.gif
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Joanno, to ja dziękuję za przepis
anbetung.gif

Jako maniaczka cukinii, watróbki oraz niskobułkowych pasztetów jestem zachwycona efektem !

Później postaram się opisać szczegółowo moje modyf., bo komp mi się buntuję(post piszę setny raz...)

Joanno - niebo w gębie
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Cieszę się niezmiernie!
banana.gif
Czekam z ciekawością na Twoje modyfikacje.
icon_smile.gif

Mój też wyszedł bardzo smaczny. Ma bardziej mazistą konsystencję niż poprzedni, ale daje się kroić w plastry.
icon_smile.gif

pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowychII1.jpg
 

Załączniki

  • pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowychII1.jpg
    pasztet_z_cukinii_i_w_tr_bek_drobiowychII1.jpg
    26.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: