Pasztet z cukinii i wątróbek drobiowych

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Wyszedł.
Bardzo smaczny, tylko za dużo gałki sypnęłam
icon_smile.gif
Nie dodałam oliwy ani czosnku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
W końcu mam naprawiony komputer, więc piszę o moich modyfikacjach :
400g wątróbki
cukinię porządnie odcisnęłam z soku
4 jajka
szklanka otrąb i zarodków psz.- pól na pół
ok.pół puszki zmielonej ciecierzycy
bez pieczarek (ale tylko dlatego, że zapomniałam kupić)
oprócz żółtego sera dodałam także ok.100g capri -dobry pomysł to był
olej oczywiście dodałam

Jeszcze ciepły pasztet był dość wilgotny, ładnie zwązał się po ostygnięciu, ale to było do przewidzenia.
Następnym razem dodam jeszce więcej wątróbki a mniej cukinii, ale i taki jest pyszny
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
flamenco @ 15 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583316W końcu mam naprawiony komputer, więc piszę o moich modyfikacjach :
400g wątróbki
cukinię porządnie odcisnęłam z soku
4 jajka
szklanka otrąb i zarodków psz.- pól na pół
ok.pół puszki zmielonej ciecierzycy
bez pieczarek (ale tylko dlatego, że zapomniałam kupić)
oprócz żółtego sera dodałam także ok.100g capri -dobry pomysł to był
olej oczywiście dodałam

Jeszcze ciepły pasztet był dość wilgotny, ładnie zwązał się po ostygnięciu, ale to było do przewidzenia.
Następnym razem dodam jeszce więcej wątróbki a mniej cukinii, ale i taki jest pyszny
mniam.gif
Super pomysł z tą ciecierzycą! Następnym razem koniecznie zastosuję!
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
Śliczny ten pasztet! Wygląda, jak by był zrobiony z samej wątróbki.
No i te grzybki...
mniam.gif
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
Kolejna wariacja na temat tego pasztetu :
pasztet_z_cukinii__w_tr_bek_drobiowych__ciecierzycy_i_rydz_w.jpg
Tym razem dałam:
- około 400 - 500 g ugotowanych wątróbek z kurczaka
- ugotowaną i zmieloną ciecierzycę ( około 1/2 paczki)
- 2 cebule
- 3 małe cukinie ( starte na tarce i uduszone z cebulą)
- około 200 g pieczarek oraz
miseczkę rydzów ( usmażonych na maśle i zmielonych)
- 3 jajka
- kilka łyżek oliwy
- 3 łyżki tartej bułki
z przypraw - pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa
Ponieważ robiłam z coraz bardziej zawodnej pamięci, o serze zapomniałam...
icon_smile.gif

Pasztet wyszedł bardzo smaczny, ładnie się daje się kroić w plastry i smarować.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • pasztet_z_cukinii__w_tr_bek_drobiowych__ciecierzycy_i_rydz_w.jpg
    pasztet_z_cukinii__w_tr_bek_drobiowych__ciecierzycy_i_rydz_w.jpg
    31 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,424
3,745
113
Wyciągam, bo będę robić.

EDIT:
Jeszcze ciepły:

pasztet_z_w_tr_bki__cukinii__pieczarek_i_ciecierzycy1.jpg

Skład podobny jak wyżej; zamiast bułki otręby owsiane i pszenne, a zamiast rydzów, pieczarki.
 

Załączniki

  • pasztet_z_w_tr_bki__cukinii__pieczarek_i_ciecierzycy1.jpg
    pasztet_z_w_tr_bki__cukinii__pieczarek_i_ciecierzycy1.jpg
    88.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kasiandru

Member
Sie 16, 2011
41
0
0
A to mój pasztecik. Piekłam wczoraj i delikatnie zmodyfikowałam. Dodałam wiecje marchewki i zrezygnowałam z pieczarek. Pycha!!!
 

Załączniki

  • pasz.jpg
    pasz.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Robiłam w/g przepisu, z tą różnicą, że dodałam całe jajka bez ubijania i
pół szklanki bułki zastąpiłam otrębami. Polecam.
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Spisałam składniki i jutro będę robić, planuję pominąć jedynie żółty ser
fiesgrins.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
moj pasztet:

DSC00953.JPG


zrobilam z polowy porcji. Zamiast pieczarek dalam 200g podgrzybkow, 2 jajka, bulke tarta na pol z zarodkami kukurydzianymi, a z przypraw- sol i pieprz. Pyszny, na pewno doczeka sie powtorki!