ciasteczka owsiano-słonecznikowe

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
http://ciasteczkolandia.blox.pl/2007/08/CI...KA-OWSIANE.html

niebiańsko pyszne, moje ulubione od dzisiaj
herzen.gif


niestety zrobiłam tylko z połowy porcji, wyszło 16 sporych sztuk - nieco ciemniejszych na na zjęciach w linku, po upieczeniu trochę "elastyczne", po wystudzeniu bardziej chrupkie z wierzchu (ale nie robi się z nich chrupak w stylu sezamka)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Z regulaminu:

"Jeżeli wstawiasz linka do przepisu znajdującego się gdzieś indziej, niech link ten będzie potwierdzeniem źródła przepisu, a nie zastępioniem przepisu."

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20332
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
ponieważ edytować 1. postu (chyba) nie mogę, dokleje tutaj:

CYTATSkładniki:

· 50 g masła

· 125 g cukru (dałam mniej)

· 1 rozkłócone jajko

· 50 g maki pszennej

· ½ łyżeczki soli

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia

· 175 g płatków

· 125 g drobnych rodzynek lub daktyli ( zastąpiłam szklanką łuskanych ziaren słonecznika)

· 2 łyżki ziaren sezamu

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180° C. W misce utrzeć masło z cukrem na puszysta masę, dodać jajko cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszać. Dosypać płatki, ziarna słonecznika i sezamu. Dokładnie wymieszać. Łyżką (lub łyżeczką) wyłożyć na blachę ciasteczka, zostawiając miedzy nimi sporo miejsca. Spłaszczyć spodem łyżki każde ciasteczko. Piec przez 15 min. Pozostawić ciasteczka na blachach do ostygnięcia. Przełożyć na metalowa kratkę do ostygnięcia i chrupać do woli. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej metalowej puszce.