IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Dynia spaghetti (makaronowa) zapiekana*
Bea73
post 6 Sep 2007, 15:55
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



na prosbe Joanny icon_biggrin.gif

potrzebna jest nam :

1 dynia makaronowa (lub wiecej icon_wink.gif )

przekroic dynie na dlugosc i wydrazyc nasiona

I. wersja czosnkowa
1 zabek czosnku
1 galazka rozmarynu
sol, pieprz
oliwa z oliwek

dynie lekko posolic, popieprzyc, "posypac" rozgniecionym czosnkiem + rozmarynem
polac lekko oliwa
przykryc folia aluminiowa i piec w temp. 200° ok. godziny (max. 1,5)
zdjac folie w polowie pieczenia
po upieczeniu "skrobac" ja widelcem ("na szerokosc", nie na dlugosc... )

II. z szynka lub tunczykiem
do kazdej polowki wyczyszczonej z ziaren, przekrojonej dyni wlozyc kawaleczki szynki lub tunczyka
wymieszac ziola prowansalskie ze smietana, zalac szynke / tunczyka, doprawic

III. z serem (np. o smaku czosnku niedzwiedziego)
zetrzec ser, zmieszac z niewielka iloscia smietany, posypac rozmarynem

reszte pozostawiam Waszej inwencji icon_biggrin.gif

ja uwielbiam z serem kozim mniam.gif

Smacznego!!!

(przepisy pochodza z ksiazki "Courge, Citrouille et Potiron", Editions Cabedita)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 6 Sep 2007, 15:58
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.335
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



i Margot z nich skorzysta knuddelz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 6 Sep 2007, 16:01
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



no mam nadzieje!!! icon_biggrin.gif
ja czekam na pierwsza "dostawe" tej dyni od tesciow, bo w sklepach to na nia raczej trudno trafic... nawet na ryneczku icon_frown.gif
a tesciowie jezdza do takiej Pani ktora uprawia przerozne gatunki dyni i od niej mozna kupic
wiec juz sie nie moge doczekac mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mamuska_samuska
post 6 Sep 2007, 16:07
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.760
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Toronto
Użytkownik nr: 1.020



uwielbiam dynie, wszelkich ksztaltow i kolorow ......... to juz "typowe" wczesno-jesienne warzywo ..... robilam kiedys eksperymentalnie dynie makaronowa w podobny sposob, ale bez tylu przypraw, musze sprobowac jeszcze raz ...... ja potem zrobilam "spaghetti z sosem pomidorowym" z niej mniam.gif .... dzieki za przypomnienie anbetung.gif ... Margot - zdjecia baaardzo proszeee jak zrobisz anbetung.gif cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 6 Sep 2007, 16:08
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



ja tez zrobie przy najblizszej okazji icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 6 Sep 2007, 16:34
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.335
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



zdjęcie bedzie ,jak tylko ta dynię dorwię
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 12 Mar 2008, 15:30
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



w zeszlym roku zrobilam te dynie tez do sloikow, po raz pierwszy icon_smile.gif
i bede na dniach eksperymentowac z nia icon_smile.gif
tak wyglada w sloiku, prawda ze sliczny kolor?

Załączony plik  zaprawy_dynia.JPG ( 1.83MB ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 12 Mar 2008, 15:35
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.335
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Bea jak do słoików ,z tego przepisu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 12 Mar 2008, 15:44
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.380
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



A ja się zastanawiam, dlaczego tu nie ma mojej "recenzji"- przecież piekłam ją w wersji czosnkowej i GDZIEŚ o tym pisałam... gruebel_2.gif icon_smile.gif
W każdym bądź razie bardzo mi smakowała. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 12 Mar 2008, 15:56
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(Margot @ 12 Mar 2008, 15:35 ) *
Bea jak do słoików ,z tego przepisu?


tzn upieklam ja 'sama' w piecu (bo mialam jej troche do szybkiego spozytkowania)i goraca nakladalam do sloikow i zapasteryzowalam
i pomyslalam, ze teraz ja wloze do zaroodpornego naczynia, dodam co trzeba i zapieke icon_smile.gif
bedzie szybciej, no i bedzie nawet wtedy, gdy dyni juz nie mamy icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 12 Mar 2008, 15:57
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(Joanna @ 12 Mar 2008, 15:44 ) *
A ja się zastanawiam, dlaczego tu nie ma mojej "recenzji"- przecież piekłam ją w wersji czosnkowej i GDZIEŚ o tym pisałam... gruebel_2.gif icon_smile.gif
W każdym bądź razie bardzo mi smakowała. icon_smile.gif


ciesze sie bardzo ze smakowala icon_smile.gif
ja ostatnio nie mialam okazji jej kupic, ale musze jeszcze poszukac, bo to juz koniec praktycznie teraz... icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 26 Oct 2008, 10:34
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Podnosze! bedzie 'na dniach' bo dynia czeka icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 10 Aug 2011, 20:40
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Mam pytanie, a czy moze byc inny rodzaj dyni, np. taka: http://www.cm-guimaraes.pt/files/1/documen...51725575120.pdf ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 11 Aug 2011, 17:36
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Teoretycznie moze, choc wszystko bedzie zalezalo od stopnia 'slodkosci' danej dyni; makaronowa ma to do siebie, ze jest bardzo delikatna i 'nie-dyniowa' ;) wiec latwo ja ozenic z roznymi farszami; nie wiem czy tradycyjne odmiany zrobilabym z tunczykiem np. gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 20:19