Dynia spaghetti (makaronowa) zapiekana*

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
na prosbe Joanny
icon_biggrin.gif


potrzebna jest nam :

1 dynia makaronowa (lub wiecej
icon_wink.gif
)

przekroic dynie na dlugosc i wydrazyc nasiona

I. wersja czosnkowa
1 zabek czosnku
1 galazka rozmarynu
sol, pieprz
oliwa z oliwek

dynie lekko posolic, popieprzyc, "posypac" rozgniecionym czosnkiem + rozmarynem
polac lekko oliwa
przykryc folia aluminiowa i piec w temp. 200° ok. godziny (max. 1,5)
zdjac folie w polowie pieczenia
po upieczeniu "skrobac" ja widelcem ("na szerokosc", nie na dlugosc... )

II. z szynka lub tunczykiem
do kazdej polowki wyczyszczonej z ziaren, przekrojonej dyni wlozyc kawaleczki szynki lub tunczyka
wymieszac ziola prowansalskie ze smietana, zalac szynke / tunczyka, doprawic

III. z serem (np. o smaku czosnku niedzwiedziego)
zetrzec ser, zmieszac z niewielka iloscia smietany, posypac rozmarynem

reszte pozostawiam Waszej inwencji
icon_biggrin.gif


ja uwielbiam z serem kozim
mniam.gif


Smacznego!!!

(przepisy pochodza z ksiazki "Courge, Citrouille et Potiron", Editions Cabedita)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no mam nadzieje!!!
icon_biggrin.gif

ja czekam na pierwsza "dostawe" tej dyni od tesciow, bo w sklepach to na nia raczej trudno trafic... nawet na ryneczku
icon_frown.gif

a tesciowie jezdza do takiej Pani ktora uprawia przerozne gatunki dyni i od niej mozna kupic
wiec juz sie nie moge doczekac
mniam.gif
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
uwielbiam dynie, wszelkich ksztaltow i kolorow ......... to juz "typowe" wczesno-jesienne warzywo ..... robilam kiedys eksperymentalnie dynie makaronowa w podobny sposob, ale bez tylu przypraw, musze sprobowac jeszcze raz ...... ja potem zrobilam "spaghetti z sosem pomidorowym" z niej
mniam.gif
.... dzieki za przypomnienie
anbetung.gif
... Margot - zdjecia baaardzo proszeee jak zrobisz
anbetung.gif
cvety.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
w zeszlym roku zrobilam te dynie tez do sloikow, po raz pierwszy
icon_smile.gif

i bede na dniach eksperymentowac z nia
icon_smile.gif

tak wyglada w sloiku, prawda ze sliczny kolor?

zaprawy_dynia.JPG
 

Załączniki

  • zaprawy_dynia.JPG
    zaprawy_dynia.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
A ja się zastanawiam, dlaczego tu nie ma mojej "recenzji"- przecież piekłam ją w wersji czosnkowej i GDZIEŚ o tym pisałam...
gruebel_2.gif
icon_smile.gif

W każdym bądź razie bardzo mi smakowała.
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot @ 12 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=674055Bea jak do słoików ,z tego przepisu?
tzn upieklam ja 'sama' w piecu (bo mialam jej troche do szybkiego spozytkowania)i goraca nakladalam do sloikow i zapasteryzowalam
i pomyslalam, ze teraz ja wloze do zaroodpornego naczynia, dodam co trzeba i zapieke
icon_smile.gif

bedzie szybciej, no i bedzie nawet wtedy, gdy dyni juz nie mamy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Joanna @ 12 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=674057A ja się zastanawiam, dlaczego tu nie ma mojej "recenzji"- przecież piekłam ją w wersji czosnkowej i GDZIEŚ o tym pisałam...
gruebel_2.gif
icon_smile.gif

W każdym bądź razie bardzo mi smakowała.
icon_smile.gif
ciesze sie bardzo ze smakowala
icon_smile.gif

ja ostatnio nie mialam okazji jej kupic, ale musze jeszcze poszukac, bo to juz koniec praktycznie teraz...
icon_sad.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Teoretycznie moze, choc wszystko bedzie zalezalo od stopnia 'slodkosci' danej dyni; makaronowa ma to do siebie, ze jest bardzo delikatna i 'nie-dyniowa' ;) wiec latwo ja ozenic z roznymi farszami; nie wiem czy tradycyjne odmiany zrobilabym z tunczykiem np.
gruebel_2.gif