- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
na prosbe Joanny
potrzebna jest nam :
1 dynia makaronowa (lub wiecej
)
przekroic dynie na dlugosc i wydrazyc nasiona
I. wersja czosnkowa
1 zabek czosnku
1 galazka rozmarynu
sol, pieprz
oliwa z oliwek
dynie lekko posolic, popieprzyc, "posypac" rozgniecionym czosnkiem + rozmarynem
polac lekko oliwa
przykryc folia aluminiowa i piec w temp. 200° ok. godziny (max. 1,5)
zdjac folie w polowie pieczenia
po upieczeniu "skrobac" ja widelcem ("na szerokosc", nie na dlugosc... )
II. z szynka lub tunczykiem
do kazdej polowki wyczyszczonej z ziaren, przekrojonej dyni wlozyc kawaleczki szynki lub tunczyka
wymieszac ziola prowansalskie ze smietana, zalac szynke / tunczyka, doprawic
III. z serem (np. o smaku czosnku niedzwiedziego)
zetrzec ser, zmieszac z niewielka iloscia smietany, posypac rozmarynem
reszte pozostawiam Waszej inwencji
ja uwielbiam z serem kozim
Smacznego!!!
(przepisy pochodza z ksiazki "Courge, Citrouille et Potiron", Editions Cabedita)

potrzebna jest nam :
1 dynia makaronowa (lub wiecej

przekroic dynie na dlugosc i wydrazyc nasiona
I. wersja czosnkowa
1 zabek czosnku
1 galazka rozmarynu
sol, pieprz
oliwa z oliwek
dynie lekko posolic, popieprzyc, "posypac" rozgniecionym czosnkiem + rozmarynem
polac lekko oliwa
przykryc folia aluminiowa i piec w temp. 200° ok. godziny (max. 1,5)
zdjac folie w polowie pieczenia
po upieczeniu "skrobac" ja widelcem ("na szerokosc", nie na dlugosc... )
II. z szynka lub tunczykiem
do kazdej polowki wyczyszczonej z ziaren, przekrojonej dyni wlozyc kawaleczki szynki lub tunczyka
wymieszac ziola prowansalskie ze smietana, zalac szynke / tunczyka, doprawic
III. z serem (np. o smaku czosnku niedzwiedziego)
zetrzec ser, zmieszac z niewielka iloscia smietany, posypac rozmarynem
reszte pozostawiam Waszej inwencji

ja uwielbiam z serem kozim

Smacznego!!!
(przepisy pochodza z ksiazki "Courge, Citrouille et Potiron", Editions Cabedita)