- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Cukinia po grecku
1 kg młodej cukinii
10 czarnych oliwek ( mnie poszło więcej... )
200 g fety
1 czerwona papryka
1 cytryna
6 ząbków czosnku
gałązki rozmarynu ( ja dałam po szczypcie suszonego do każdego słoika)
1 szklanka octu winnego
1 szklanka wody
3/4 szklanki oliwy
2 listki laurowe
pieprz ziarnisty ( ja dałam zielony), sól, cukier
Cukinię pokroić na wstążki.
Zblanszować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.
Paprykę opiec i zdjąć skórę.
Fetę osączyć, pokroić w słupki.
Na wstążkach cukinii układać kawałki papryki, fety i oliwki.
Zwinąć w rulony, ułożyć w słoikach.
Do każdego słoika włożyć gałązkę rozmarynu, kilka plasterków cytryny , pieprz i czosnek.
Zagotować wodę z octem, łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli i listkami laurowymi. Ostudzić.
Połączyć z oliwą. Cukinię zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut.
Źródło przepisu - gazetka Naj poleca "Przetwory & nalewki "9/2007
Konsultacje - Dziunia
Roladek i zalewy wystarczyło mi na cztery półlitrowe słoiki.
Produkcji masowej nie przewiduję, bo zwijanie tych roladek to nie jest zajęcie dla choleryka, ale jeśli wyjdą smaczne, to skuszę się jeszcze na jedną porcję w ramach treningu osobowości.
1 kg młodej cukinii
10 czarnych oliwek ( mnie poszło więcej... )
200 g fety
1 czerwona papryka
1 cytryna
6 ząbków czosnku
gałązki rozmarynu ( ja dałam po szczypcie suszonego do każdego słoika)
1 szklanka octu winnego
1 szklanka wody
3/4 szklanki oliwy
2 listki laurowe
pieprz ziarnisty ( ja dałam zielony), sól, cukier
Cukinię pokroić na wstążki.
Zblanszować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.
Paprykę opiec i zdjąć skórę.
Fetę osączyć, pokroić w słupki.
Na wstążkach cukinii układać kawałki papryki, fety i oliwki.
Zwinąć w rulony, ułożyć w słoikach.
Do każdego słoika włożyć gałązkę rozmarynu, kilka plasterków cytryny , pieprz i czosnek.
Zagotować wodę z octem, łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli i listkami laurowymi. Ostudzić.
Połączyć z oliwą. Cukinię zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut.
Źródło przepisu - gazetka Naj poleca "Przetwory & nalewki "9/2007
Konsultacje - Dziunia





Roladek i zalewy wystarczyło mi na cztery półlitrowe słoiki.
Produkcji masowej nie przewiduję, bo zwijanie tych roladek to nie jest zajęcie dla choleryka, ale jeśli wyjdą smaczne, to skuszę się jeszcze na jedną porcję w ramach treningu osobowości.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: