Roladki z cukinii po grecku

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
Cukinia po grecku

1 kg młodej cukinii
10 czarnych oliwek ( mnie poszło więcej... )
200 g fety
1 czerwona papryka
1 cytryna
6 ząbków czosnku
gałązki rozmarynu ( ja dałam po szczypcie suszonego do każdego słoika)
1 szklanka octu winnego
1 szklanka wody
3/4 szklanki oliwy
2 listki laurowe
pieprz ziarnisty ( ja dałam zielony), sól, cukier

Cukinię pokroić na wstążki.
Zblanszować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.
Paprykę opiec i zdjąć skórę.
Fetę osączyć, pokroić w słupki.
Na wstążkach cukinii układać kawałki papryki, fety i oliwki.
Zwinąć w rulony, ułożyć w słoikach.
Do każdego słoika włożyć gałązkę rozmarynu, kilka plasterków cytryny , pieprz i czosnek.
Zagotować wodę z octem, łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli i listkami laurowymi. Ostudzić.
Połączyć z oliwą. Cukinię zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut.

Źródło przepisu - gazetka Naj poleca "Przetwory & nalewki "9/2007
Konsultacje - Dziunia
icon_smile.gif
cvety.gif
anbetung.gif



roladki_z_cukinii_po_grecku.jpg

roladki_z_cukinii_po_grecku1.jpg

Roladek i zalewy wystarczyło mi na cztery półlitrowe słoiki.
Produkcji masowej nie przewiduję, bo zwijanie tych roladek to nie jest zajęcie dla choleryka, ale jeśli wyjdą smaczne, to skuszę się jeszcze na jedną porcję w ramach treningu osobowości.
icon_smile.gif
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • roladki_z_cukinii_po_grecku.jpg
    roladki_z_cukinii_po_grecku.jpg
    40.6 KB · Wyświetleń: 0
  • roladki_z_cukinii_po_grecku1.jpg
    roladki_z_cukinii_po_grecku1.jpg
    31.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Śliweczka

Member
Sie 20, 2007
223
0
0
hmm, zapowiada się pysznie
icon_smile.gif
szczególnie, że uwielbiam fetę w różnych kombinacjach - no i, mam jeszcze cukinie, z których już nie mam pomysłu co zrobić
icon_smile.gif


możesz mi tylko napisać, jak to smakuje? tak bardziej octowo? czy delikatnie?
icon_smile.gif

z góry dziękuję
cvety.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
Śliweczko, jeszcze nie wiem, jak te roladki smakują, bo chcę poczekać kilka dni, aż się smaki "przegryzą", ale zaraz po degustacji dam znać, czy warto je robić...
icon_smile.gif
 

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
I jak?
icon_smile.gif
jak smakują te cudownie wyglądające roladki? właśnie natrafiłam na przepis i mam ochotę je zrobić
icon_smile.gif
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
Bardzo smaczne były. Wyciągałam je na domowe uroczystości i podawałam jako zakąski.
Trzeba tylko pamiętać, by nie przesadzać z ilością plastrów cytryny, bo w jednym słoiku dałam jej za dużo i roladki były nieco gorzkawe od cytrynowego albedo. Ale pozostałe wyszły OK.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

magau

Member
Maj 17, 2008
4
0
0
Ja tez chcialam zapytac ile takie roladki trzymaja? Ja zrobilam cztery sloiki ale nie wiem czy chwytac sie za masowa produkcje
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
natala @ 21 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=740851Joanno, czy te roladki mozna zrobic na zime, czy to raczej przetwor "na biezoco"?
magau @ 21 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=740984Ja tez chcialam zapytac ile takie roladki trzymaja? Ja zrobilam cztery sloiki ale nie wiem czy chwytac sie za masowa produkcje
Robiłam na zimę. Zjedliśmy je przed upływem roku.