Tarta jabłkowa odwracana

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Tarta jabłkowa odwracana

Składniki:

Ciasto:
175 g mąki
110 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gęstego jogurtu ( np. Bałkańskiego)

Nadzienie:
6 zielonych jabłek odmiany deserowej ( np. James Grieve)
80 g masła
100 g cukru

Dodatkowo: masło do posmarowania formy, odrobina cukru do wysypania formy,
do dekoracji - płatki migdałów i opcjonalnie sos karmelowy

Wykonanie:

Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na około 1/2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych.
Masło roztopić na patelni z grubym dnem, dodać cukier i powoli smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłka i smażyć wszystko kilka- , kilkanaście minut. Częściowo przestudzić.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Dno posypać cienko cukrem.
Wyłożyć jabłka. Pokryć je rozwałkowanym krążkiem ciasta upychając brzegi ciasta do wnętrza formy.
Nakłuć ciasto widelcem.
Piec około 15 minut w 230 stopniach C. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć obręcz tortownicy, przewrócić ciasto na kratkę i kilka minut studzić.
Ostrożnie oddzielić dno tortownicy. Posypać lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów (opcjonalnie).
Ciasto podawać ciepłe. Można dodatkowo polać odrobiną sosu karmelowego.
Nie zaszkodzi też dodatek lodów waniliowych...
icon_smile.gif


tarta_tatin3jpg.jpg

tarta_tatin.jpg

tarta_tatin2.jpg
 

Załączniki

  • tarta_tatin.jpg
    tarta_tatin.jpg
    26.8 KB · Wyświetleń: 5
  • tarta_tatin2.jpg
    tarta_tatin2.jpg
    27.4 KB · Wyświetleń: 5
  • tarta_tatin3jpg.jpg
    tarta_tatin3jpg.jpg
    30.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator: