- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Tarta jabłkowa odwracana
Składniki:
Ciasto:
175 g mąki
110 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gęstego jogurtu ( np. Bałkańskiego)
Nadzienie:
6 zielonych jabłek odmiany deserowej ( np. James Grieve)
80 g masła
100 g cukru
Dodatkowo: masło do posmarowania formy, odrobina cukru do wysypania formy,
do dekoracji - płatki migdałów i opcjonalnie sos karmelowy
Wykonanie:
Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na około 1/2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych.
Masło roztopić na patelni z grubym dnem, dodać cukier i powoli smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłka i smażyć wszystko kilka- , kilkanaście minut. Częściowo przestudzić.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Dno posypać cienko cukrem.
Wyłożyć jabłka. Pokryć je rozwałkowanym krążkiem ciasta upychając brzegi ciasta do wnętrza formy.
Nakłuć ciasto widelcem.
Piec około 15 minut w 230 stopniach C. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć obręcz tortownicy, przewrócić ciasto na kratkę i kilka minut studzić.
Ostrożnie oddzielić dno tortownicy. Posypać lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów (opcjonalnie).
Ciasto podawać ciepłe. Można dodatkowo polać odrobiną sosu karmelowego.
Nie zaszkodzi też dodatek lodów waniliowych...

Składniki:
Ciasto:
175 g mąki
110 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gęstego jogurtu ( np. Bałkańskiego)
Nadzienie:
6 zielonych jabłek odmiany deserowej ( np. James Grieve)
80 g masła
100 g cukru
Dodatkowo: masło do posmarowania formy, odrobina cukru do wysypania formy,
do dekoracji - płatki migdałów i opcjonalnie sos karmelowy
Wykonanie:
Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na około 1/2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych.
Masło roztopić na patelni z grubym dnem, dodać cukier i powoli smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłka i smażyć wszystko kilka- , kilkanaście minut. Częściowo przestudzić.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Dno posypać cienko cukrem.
Wyłożyć jabłka. Pokryć je rozwałkowanym krążkiem ciasta upychając brzegi ciasta do wnętrza formy.
Nakłuć ciasto widelcem.
Piec około 15 minut w 230 stopniach C. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć obręcz tortownicy, przewrócić ciasto na kratkę i kilka minut studzić.
Ostrożnie oddzielić dno tortownicy. Posypać lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów (opcjonalnie).
Ciasto podawać ciepłe. Można dodatkowo polać odrobiną sosu karmelowego.
Nie zaszkodzi też dodatek lodów waniliowych...




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: