Kebabczeta po bułgarsku

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,348
1,426
113
Mam taki stary przepis wycięty z jakiejś gazety.

Kebabczeta po bułgarsku

1 kg mięsa (baranie, wieprzowe i cielęce)
2 cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
kminek mielony

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Mięsa zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku lub trzykrotnie ze zwykłym sitkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyziębioną masę wyrabiać bardzo długo z dodatkiem jaj i przypraw dolewając po kilka łyżek bardzo zimnej wody. Kiedy zacznie odstawać od ręki, wstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę. Włożyć do miesa posiekane drobniuteńko cebule oraz nieco bułki tartej (około 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować "kiełbaski" grubości 3 cm. Można wbić wzdłuż patyczek. Obtaczać je w tartej bułce i od razu kłaść na silnie rozgrzany na dużej patelni olej. Smażyć stale przewracając, żeby kebabczeta z zewnątrz się przyrumieniły, a wewnątrz mięso było soczyste. Podawać wprost z patelni - posypując posiekaną cebulą wymieszaną z natką pietruszki. Można upiec na grillu.
 

tipy_typ2208

Member
Paź 5, 2007
8
0
0
Witam!

A wiec, chcialam skomentowac ten przepis....
-Nie dodajemy cebuli do miesa mielonego
-Nie dodajemy bulke tarta do miesa
-Nie obtaczamy kiebabcze w bulke tarta i zadne tam patyki cy cos..
-Nie smazymy, tylko grilujemy kiebabczeta
To tak jak by dodac cebula do amerykanskiego burgera i usmazyc na patelnie jak kotlet mielony ....ahhh,czasem sie zastanawiam jak mozna pisac takie bzdury w gazecie:)
Pozdrawiam:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnisiaa

Member
Mar 13, 2006
166
0
0
Ja z braku baraniny oraz jagnięciny robię cevapcici z mielonego wieprzowo-wołowego

600g mięsa
2 cebule
2 ząbki czosnku
majeranek, sól świeżo zmielony pieprz,
czubryca do smaku,

Te mielone formuje się w kiełbaski ok. 10 cm na grubość kciuka lub troszeczke grubsze, kiełbaski te nadziewamy na patyczki drewniane takie do szaszłyków na grilla, wyglada to bardzo apetycznie.