- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,741
- 113
Mam taki stary przepis wycięty z jakiejś gazety.
Kebabczeta po bułgarsku
1 kg mięsa (baranie, wieprzowe i cielęce)
2 cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
kminek mielony
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Mięsa zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku lub trzykrotnie ze zwykłym sitkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyziębioną masę wyrabiać bardzo długo z dodatkiem jaj i przypraw dolewając po kilka łyżek bardzo zimnej wody. Kiedy zacznie odstawać od ręki, wstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę. Włożyć do miesa posiekane drobniuteńko cebule oraz nieco bułki tartej (około 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować "kiełbaski" grubości 3 cm. Można wbić wzdłuż patyczek. Obtaczać je w tartej bułce i od razu kłaść na silnie rozgrzany na dużej patelni olej. Smażyć stale przewracając, żeby kebabczeta z zewnątrz się przyrumieniły, a wewnątrz mięso było soczyste. Podawać wprost z patelni - posypując posiekaną cebulą wymieszaną z natką pietruszki. Można upiec na grillu.
Kebabczeta po bułgarsku
1 kg mięsa (baranie, wieprzowe i cielęce)
2 cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
kminek mielony
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Mięsa zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku lub trzykrotnie ze zwykłym sitkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyziębioną masę wyrabiać bardzo długo z dodatkiem jaj i przypraw dolewając po kilka łyżek bardzo zimnej wody. Kiedy zacznie odstawać od ręki, wstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę. Włożyć do miesa posiekane drobniuteńko cebule oraz nieco bułki tartej (około 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować "kiełbaski" grubości 3 cm. Można wbić wzdłuż patyczek. Obtaczać je w tartej bułce i od razu kłaść na silnie rozgrzany na dużej patelni olej. Smażyć stale przewracając, żeby kebabczeta z zewnątrz się przyrumieniły, a wewnątrz mięso było soczyste. Podawać wprost z patelni - posypując posiekaną cebulą wymieszaną z natką pietruszki. Można upiec na grillu.