IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Beef Carbonnade*, moje ulubione jesienne danie
tatter
post 5 Oct 2007, 11:57
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Dla Maglosimi icon_biggrin.gif


Bouquet garni:
1 por, zielona czesc tylko
1 lisc laurowy
1 galazka swiezego tymianku
1 galazka swiezych lisci selera
4 galazki zielonej pietruszki

Delikatnie rozwijam zewnetrzne czeci pora, wkladam ziola, zawijam dokola, zabezpieczam sznureczkiem.

3 lyzki masla
1-2 lyzki oliwy
1 kg wolowiny do duszenia (chuck/stewing steak) pokrojonej w dosc duza kostke
2 cebule
3 zabki czosnku
2 lyzki zwyklej pszennej maki
ok.400ml ciemnego ale lub stout
ok.400ml rosolu wolowego (moze byc z kostki)
1 dluga bagietka
kilka lyzek ostrej musztardy (np. Dijon)
miekkie maslo

Piec rozgrzewam do 180C.
Na patelni rozpuszczam maslo z olejem i na slinym ogniu obsmazam wolowine ze wszytskich stron. Jednorazowo wkladam na patelnie tylko kilka kawalkow miesa. Zdejmuje lyzka zedzakowa i smaze kolejna porcje.
Na tym samym tluszczu, ale mniejszym ogniu smaze pokrojona w talarki cebule i zmiazdzony czosnek (ok 4-5 min).
Zeszklona cebule posypuje maka i zasmazam mieszajac. Ale mieszam z rosolem i wlewam na patelnie z cebula. Zagotowuje i wkladam z powrotem mieso. Dobrze mieszam.
Calosc przekladam do zarodopornego naczynia szklanego/kamionkowego (o poj. min 2.5 litra), wkladam bouquet garni i szczelnie zakrywam folia aluminiowa. Dusze w piecu przez 2 1/2 godziny.
Bagietke kroje na 2 cm kromki i smaruje je z dwoch stron maslem z musztarda. Wyjmuje mieso z pieca i usuwam bouquet garni. Na wierzchu mojego stew, ukladam kromki bagietki, tak aby lekko na siebie zachodzily i wciskam je w sos.
Zapiekam kolejne 30-40 min bez przykrycia, az chleb bedzie chrupiacy od gory (dolna czesc jest mokra i pysznie aromatyczna od sosu!!!). Podaje z warzywami gotowanymi na parze.

Dodam, ze mialam ogromna przyjemnosc wpisujac ten przepis...jest to jeden z moich lulubionych na duszone miesa, ktory dopracowywalam przez wiele lat. Potrawa jest nie tylko pyszna, ale rowniez pieknie sie prezentuje na stole, podana w tym samym naczyniu w ktorym byla zapiekana. Dla uzyskania oryginalnego smaku Carbonnade proponuje uzyc ale lub stout i nie zastepowac ich winem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 5 Oct 2007, 12:11
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



dziękuję!!!! Zrobię w niedzielę!! anbetung.gif anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bahomet
post 5 Oct 2007, 12:22
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 985
Dołączył: 4-September 06
Skąd: Firenze/Wroclaw
Użytkownik nr: 2.252



Tatter bardzo podoba mi sie ten przepis i chcialam juz napisac ze robie cos podobnego, ale prawda jest, ze zawsze dodaje wino a nie piwo. I bardzo ciekawe sa te kromki bagietki. Zaintrygowaly mnie. Jak tylko dostane ktores z tych piw to na pewno zrobie. lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 5 Oct 2007, 12:31
Post #4


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



To ja sie bardzo ciesze!!! Tez mam w planach wykonanie Carbonnade icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 5 Oct 2007, 12:33
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Pytałam juz o to w wątku wołowym, ale dla formalnosci i tu spytam (komuś napewno sie jeszcze przyda ta informacja). Czy jako chuck najlepiej użyć karkówki, czy wymieszac karkowke, lopatke i rozbratel?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 5 Oct 2007, 12:35
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



i jeszcze jedno pytanie: czy mogę to zrobić w dutch oven?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 5 Oct 2007, 12:44
Post #7


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



CYTAT(Malgosimi @ 5 Oct 2007, 12:33 ) *
Pytałam juz o to w wątku wołowym, ale dla formalnosci i tu spytam (komuś napewno sie jeszcze przyda ta informacja). Czy jako chuck najlepiej użyć karkówki, czy wymieszac karkowke, lopatke i rozbratel?


Powtorze wiec:
rozbratel, antrykot, lopatka...sie nada...

Jak najbardziej mozna w casserole dish...szczegolnie jesli jest zeliwny i dobrze byloby gdyby nie byl nadmiernie gleboki, bo chcesz przeciez elegancko przyrumienic bagietke
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 5 Oct 2007, 12:45
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



A... nadal przykrylabym calosc folia, zamiast pokrywka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 5 Oct 2007, 13:05
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



CYTAT(tatter @ 5 Oct 2007, 13:44 ) *
Powtorze wiec:
rozbratel, antrykot, lopatka...sie nada...

Jak najbardziej mozna w casserole dish...szczegolnie jesli jest zeliwny i dobrze byloby gdyby nie byl nadmiernie gleboki, bo chcesz przeciez elegancko przyrumienic bagietke



Żeliwny, Le Creuset... (nareszcie icon_smile.gif )
Czyli karkówki w ogole lepiej nie?
Nie mogę się doczekać niedzieli aż, super brzmi ten przepis!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 5 Oct 2007, 13:10
Post #10


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Gratuluje dobrego zakupu!
Karkowka tez moze byc...jesli masz mozliwosc to pomieszaj kawalki wlasnie tych mies...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
witek
post 6 Oct 2007, 03:14
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.114
Dołączył: 21-June 07
Skąd: Okolice Wawy
Użytkownik nr: 4.411



CYTAT(tatter @ 5 Oct 2007, 12:57 ) *
Bouquet garni:
1 por, zielona czesc tylko
1 lisc laurowy
1 galazka swiezego tymianku
1 galazka swiezych lisci selera
4 galazki zielonej pietruszki
3 lyzki masla
1-2 lyzki oliwy
1 kg wolowiny do duszenia (chuck/stewing steak) pokrojonej w dosc duza kostke
2 cebule
3 zabki czosnku
2 lyzki zwyklej pszennej maki
ok.400ml ciemnego ale lub stout
ok.400ml rosolu wolowego (moze byc z kostki)
1 dluga bagietka
kilka lyzek ostrej musztardy (np. Dijon)
miekkie maslo
Zapiekam kolejne 30-40 min bez przykrycia, az chleb bedzie chrupiacy od gory (dolna czesc jest mokra i pysznie aromatyczna od sosu!!!). Podaje z warzywami gotowanymi na parze.



Przepraszam, nie czepiam się, ale mam pytanie ...
Już sam przepis pobudza mój układ trawienny, a że jestem z gatunku tych (tak twierdzi moja żona i ma chyba rację icon_smile.gif ) "popie oczy wilcze gardło co zobaczy to by żarło" więc myślę, że na niedzielny obiad byłoby świetne danie, ale ... Może czegoś nie doczytałem, albo nie zrozumiałem gruebel_2.gif w pewnym momencie pojawia się nagle ... chleb
Skąd, kiedy i w jakiej formie icon_question.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 6 Oct 2007, 07:20
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



wyaźnie nie zrozumiałeś icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
witek
post 6 Oct 2007, 07:34
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.114
Dołączył: 21-June 07
Skąd: Okolice Wawy
Użytkownik nr: 4.411



CYTAT(Malgosimi @ 6 Oct 2007, 08:20 ) *
wyaźnie nie zrozumiałeś icon_lol.gif



Małgosiu, kochana jesteś, że to zauważyłaś, ale możesz tak bardziej łopatologicznie? Tępak ze mnie, bo przeczytałem raz jeszcze w świetle dnia i nadal wiem tyle co poprzednio
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 6 Oct 2007, 08:29
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



w skladnikach masz bagietke, ktora potem smarujesz tak jak jest napisane w przpisie musztarda i zapiekasz pod koniec pieczenia na wierzchu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
witek
post 6 Oct 2007, 08:39
Post #15


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.114
Dołączył: 21-June 07
Skąd: Okolice Wawy
Użytkownik nr: 4.411



CYTAT(Malgosimi @ 6 Oct 2007, 09:29 ) *
w skladnikach masz bagietke, ktora potem smarujesz tak jak jest napisane w przpisie musztarda i zapiekasz pod koniec pieczenia na wierzchu



Dzięki Ci wielkie, tak też podejrzewałem, ale wolałem się upewnić. Zmyliła mnie zamiana bagietki w chlebek.
Mam więc danie na niedzielę lecker.gif
Pozdrawiam cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 6 Oct 2007, 08:47
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



a tak na marginesie to pewnie chleba tez mozna uzyc, jakiegos lekkiego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 6 Oct 2007, 11:28
Post #17


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Uzylam slowa chleb, aby nie powtarzac w przepisie wyrazu bagietka...i nawet do glowy mi nie przyszlo, ze mogloby to wprowadzic kogos w blad...skoro bagietka jest gatunkiem chleba, taka zamiana slow wydawala mi sie zupelnie naturalna... icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 6 Oct 2007, 13:21
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



moja carbonade siedzi właśnie w piecu. jeszcze z godzinę, co za napięcie! co za napięcie! icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
witek
post 6 Oct 2007, 13:44
Post #19


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.114
Dołączył: 21-June 07
Skąd: Okolice Wawy
Użytkownik nr: 4.411



Przepraszam, że namieszałem, ale ... wolę dziesięć razy zapytać (wychodząc nawet na głupka) niż raz coś zepsuć.
Bagietkę do tej pory zaliczałem do bułek, może to było przyczyną niezrozumienia icon_smile.gif.
Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości cvety.gif wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 6 Oct 2007, 15:39
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Jakie to pyszne! Genialne danie i rzeczywiście najpyszniejsza duszonka, jaką jadłam. Uzyłam jedynego ale, jakie znalazłam (irlandzkiego kremowegoo pięknym kolorze, nie wiem, co to warte, ale dobre było!) i wyszło genialnie. Mięso rozpadało się w ustach (użyłam karkówki i łopatki), było aromatyczne, mocno wołowinowe. Dziękuję za super przepis!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd January 2020 - 02:54