Grzanki z kabaczkiem*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Właśnie pożeram
icon_mrgreen.gif
Pomysł pochodzi od mojej ciotki z Wilna, być może ktoś takie już gdzieś widział, ale ja się pierwszy raz z tym spotkałam. Kabaczek nie nalezy do moich ulubionych warzyw, a tu jest przepyszny.

Potrzebujemy:

- średni i niezbyt gruby kabaczek
- chleb zwykły
- pomidor w plastrach
- duży ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- majonez

Kabaczka obieramy i kroimy na plastry ok. 1 cm, podsmażamy na oliwie (nie lać dużo bo wchłonie wszystko) najlepiej na patelni grillowej, tak aby się mocno przypiekł. W tym samym czasie chleb opiekamy w tosterze (lub grillujemy) i nacieramy potem mocno czosnkiem. Na kromki chleba kładziemy plastry kabaczka, solimy i pieprzymy lekko, na to pomidor i kleks majonezu i już, gotowe
mniam.gif
Smakuje też na zimno, chociaż lekko ciepłe lepsze. Chleb w wersji wypasionej można podsmażyć na patelni ale to IMHO zbyt dużo tłuszczu. Można też posypać wszystko bazylią.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: