- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Właśnie pożeram
Pomysł pochodzi od mojej ciotki z Wilna, być może ktoś takie już gdzieś widział, ale ja się pierwszy raz z tym spotkałam. Kabaczek nie nalezy do moich ulubionych warzyw, a tu jest przepyszny.
Potrzebujemy:
- średni i niezbyt gruby kabaczek
- chleb zwykły
- pomidor w plastrach
- duży ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- majonez
Kabaczka obieramy i kroimy na plastry ok. 1 cm, podsmażamy na oliwie (nie lać dużo bo wchłonie wszystko) najlepiej na patelni grillowej, tak aby się mocno przypiekł. W tym samym czasie chleb opiekamy w tosterze (lub grillujemy) i nacieramy potem mocno czosnkiem. Na kromki chleba kładziemy plastry kabaczka, solimy i pieprzymy lekko, na to pomidor i kleks majonezu i już, gotowe
Smakuje też na zimno, chociaż lekko ciepłe lepsze. Chleb w wersji wypasionej można podsmażyć na patelni ale to IMHO zbyt dużo tłuszczu. Można też posypać wszystko bazylią.

Potrzebujemy:
- średni i niezbyt gruby kabaczek
- chleb zwykły
- pomidor w plastrach
- duży ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- majonez
Kabaczka obieramy i kroimy na plastry ok. 1 cm, podsmażamy na oliwie (nie lać dużo bo wchłonie wszystko) najlepiej na patelni grillowej, tak aby się mocno przypiekł. W tym samym czasie chleb opiekamy w tosterze (lub grillujemy) i nacieramy potem mocno czosnkiem. Na kromki chleba kładziemy plastry kabaczka, solimy i pieprzymy lekko, na to pomidor i kleks majonezu i już, gotowe

Ostatnią edycję dokonał moderator: